A mérnök halála

Budapest, 2015.

Budainak fogalma sem volt arról, hogy Kardos miről beszél. Rendes volt a kölyöktől, hogy kikérte a segítségét ebben az ügyben és neki is jól esett, hogy a kényszernyugdíjazás után néha még megkeresik, de ezúttal tanácstalan volt. A Facebook-ot és az e-mail-t még értette, de a twitter és a viber teljesen ismeretlen kifejezések voltak számára. Ha hallotta is őket valaha, akkor sem tudta, hogy mire használják ezeket manapság.

Hajdú Györgyöt a dolgozószobájában gyilkolták meg. A tettes közvetlen közelről fejbe lőtte hátulról egy kézifegyverrel. A lőszer áthaladt a férfi koponyáján és az íróasztalán álló monitoron, hogy az ablakpárkányban elakadva álljon meg.
- Eltűnt valami? – kérdezte Budai és rágyújtott egy szál cigarettára. Mióta vége lett a Keselyű-ügynek, sokkal kevesebbet dohányzott.
- Ahogy már mondtam, Hajdú az egyik legjobb mérnök a szakmájában. Egy elektronikus védelmi rendszer tervezésén dolgozott. Az asszisztense szerint az ezzel kapcsolatos lementett file-ok sem a winchesteren, sem pedig a cloud-on nincsenek meg. Ellenőrizte a közös dropbox-ot is, de ott sincs semmi. A technikusunk lefutatott egy rendszerscannert és kiderült, hogy valaki felcsatlakoztatott az egyik laptopra egy pendrive-ot nagyjából akkor, amikor a gyilkosság megtörtént.
- És az mikor volt? – Budai köpni, nyelni nem tudott. Nem merte bevallani a fiatal nyomozónak, hogy gyakorlatilag egy szót nem értett az imént elhangzottakból.
- Reggel hat és hét között.
- A lövést nem hallotta senki?
- Az egyik szomszéd igen. Éppen kinn volt a teraszon és kávézott. Először azt hitte, hogy a rádióból jött a dörrenés, de aztán rájött, hogy a reggeli beszélgetős műsorban ilyenről szó nincs és azonnal értesítette a II. kerületi kapitányságot.
- Ellenőriztétek a lehetséges fegyvert?
- Igen. Az áldozat saját pisztolya volt. – Kardos gyorsan folytatta, mielőtt Budai közbe vághatott volna. – Volt engedélye is hozzá. A ház alagsorában található pincében tartotta, de a felesége állítása szerint évek óta nem vette elő.
A gyilkos mégis tudta, hol keresse.
- Mi a helyzet a feleséggel? Ő hol volt?
- Ez a legfurcsább. A nő a ház felső szintjén lévő hálószobában aludt és nem ébredt fel.
- Elkábították?
- Nem. A szobák hangszigeteltek az egész házban. Nem erre értettem, hogy furcsa, hanem arra, hogy a nő a konkurenciának dolgozik. Állítólag a munka révén ismerkedtek meg. Az adatgyűjtés azt igazolta vissza, hogy a környezetük szerint jól el tudták különíteni a magánéletet és a munkát.
- Sokat értek azok a tervek?
- A megfelelő kezekben felbecsülhetetlen értékük lehet. A geek-közösség twitter-fala szerint már az ötlet több százmillió forintot érhet.

electronic.jpg
Pláne. Bármi is legyen az a twitter-fal.
- Volt még valakinek szabad bejárása a házba?
- Hajdú asszisztense jön minden reggel, hogy megbeszéljék az egész napi feladatokat. Szombat lévén, a gyilkosság napján csak kilenc körül ért oda, mert előző este kicsit kirúgott a hámból. Írt is reggel egy viber üzenetet a számítógépéről, mert a telefonját állítása szerint elhagyta a buliban, de a mérnök már nem válaszolt.
- Ellenőriztétek?
- Igen, de nem sokat találtunk. Katona családból származik, jó iskolákba járt. Nem volt még büntetve semmiért.
- Takarítónő?
- Csak alkalmanként hívják. Két héttel ezelőtt volt utoljára, mikor Hajdúék kerti partit adtak a szomszédoknak. Ennek ellenére, van itt egy furcsaság. Az asszony korábban az egyik bank biztonsági osztályán dolgozott végpont őrzőként.
- Az mi? – Budai idáig bírta. Ezt már meg kellett kérdeznie.
- Pont az a terület, ahol Hajdú rendszerét alkalmazni lehetne.
- Nem azt mondtad, hogy ez a valami… - az egykori alezredes kereste a megfelelő szót. Vájbercláud? - … nagyon sokat ér? Igazából csak az a fontos, hogy legyen rá vevő.
- Pontosan így van, főnök! – Kardos egy pillanatra elfelejtette, hogy Budai már nyugdíjas.
- Más szóba jöhető gyanúsítottak? Munkatársak, szakmabeliek?
- Hajdúnak nem nagyon voltak barátai. Mindenki egy különc csodabogárnak tartotta, aki mindig az egy nappal korábbi híreket hallgatta, de néha az is előfordult, hogy mezítláb ment a megbeszélésekre. A rosszindulatú pletykák szerint a felesége apja nem nagyon kedvelte emiatt.
- Foglaljuk akkor össze. A feleség és az asszisztens lehet a leggyanúsabb, de nem zárhatjuk ki a takarítónőt és talán az apóst sem. Indítéka mindnek volt, hisz a kütyü nagy értéket képviselt.
- Annyi van még, hogy az asszisztens telefonjának cellainfói Hajdú házát jelzik, de még nem találtuk meg a készüléket.
Budai hirtelen elmosolyodott.
- Nem is kell, Petikém. A gyilkosság az gyilkosság. A fene essen ezekbe a modern cuccokba!