Jót s jól!

Egyperces krimi 50.

Budapest, 2008.

Frankó Mihály holttestére az egykori úttörőtábor területén, a Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központ erdős részén találtak rá a futballpálya mögött. A tettes egy fához kötözte és egy késsel átvágta a torkát.
- Valami rendezvény volt itt tegnap este. – mondta az adatgyűjtés végző nyomozó Budainak. – A Krimiírók Egyesülete tartott vacsorát.
Van ilyen egyesület?

Budai a következő szál cigarettát kezdte keresni a zsebében, miközben megközelítette a tetthelyet. Az áldozatot valószínűleg elkábították és bódult állapotban kötözték ki egy vaskosabb törzsű tölgyhöz.
- Volt nála valami? – kérdezte a helyszínelőket.
- Slusszkulcs, mobiltelefon, némi pénz, a farmerja zsebében tökmag. – a papírruhába öltözött kolléga ujjait a papíron tartva olvasta az előzetes jelentést. – A fától nem messze megtaláltuk az iratait és egy B8-as számot viselő kulcsot. Feltehetően akkor eshettek ki a ruhájából, mikor idevonszolták.
- Csomagmegőrző?
- Szerintem az, de majd maga kideríti.
Erdélyi Kázmér magabiztos fölényességgel üdvözölte Budait. Bevezette a kis klubhelyiség hátsó részében található irodába és mindentudó mosollyal intett neki, hogy foglaljon helyet.
- Meg kell mondjam, hogy Frankó enyhe jóindulattal is csak közepesen rossz író volt. Az írásai szinte üvöltöttek az önsajnálattól. Azt hitte, ettől ír jól, de pont az ellenkezője volt igaz. Csoda, hogy az utolsó könyve olyan jól fogyott.
- Mióta működik az egyesület?
- Három évvel ezelőtt alakultunk és azóta én vagyok az elnök. – a férfi félig lehunyta a szemeit és egy pillanatra szünetet tartott. – Lehet, hogy pont egy ilyen bűncselekményre volt szükségünk.
Budai meghökkent.
- Mit akar ezzel mondani?
- Mit szépítsem, ez most megdobhatná az ismertséget. Már látom is magam előtt: A krimiíró halála avagy gyilkosság Csillebércen.
Ez aztán eredeti.
- Volt esetleg haragosa Frankó Mihálynak?
- Ó, hogyne. – Erdélyi elkomorult. – Sok írótársam indított ellene plágium miatt pert. Nemcsak rossz író volt, de még el is lopta mások ötleteit. A Zsolt például nem merte kiadni a kezei közül az írásait, ha ő is ott volt.
A B8-as számú kulcs a Keleti Pályaudvaron lévő csomagmegőrző egyik szekrényét nyitotta. A rekeszből egy tépett szélű kézirat került elő, a tetején lévő lapok csörögtek, mintha korábban vizesek lettek volna.
Miért rejtette Frankó egy ilyen helyre az irományát?
Szomjasi Hilda szőke hajú, alacsony nő volt, az orra hegyén vastag szemüveg terpeszkedett.
- Összesen tízen voltunk a találkozón tegnap este. – mondta fontoskodva. – De a fele társaság hamar hazament.
- Milyen viszonyban volt Frankó Mihállyal?
- Nem tudja? Pár éve még együtt éltem vele. Egy piti kis tolvaj volt már akkor is.
- Miért szakítottak?
- Nem tudta feldolgozni, hogy jobb író vagyok nála, de még mindig koslatott utánam. Tegnap este is folyton a nyakamra járt, amíg Józsi a helyére nem tette.
- Nem tudja, min dolgozott mostanság?
- Említett valamit egy készülő regényről, ami nagyot fog szólni. – a nő összeráncolta a homlokát. - De nem hittem neki.

keleti04.jpg
Szigeti József magas, erőteljes felépítésű férfi volt. A negyvenes évei derekát taposhatta és meglehetősen kimérten válaszolgatott Budai kérdéseire.
- Kázmér ki akarta tenni Frankó az egyesületből, mert ellopta az egyik novellaötletét és a saját nevén publikálta egy lapban. – mondta hidegen. – Be is perelte, de nem lett belőle semmi.
- Meddig volt a vacsorán?
- Ugyan már, őrnagy úr, pontosan tudja, hogy a végéig ott voltam. Ahogy nyilván azt is, hogy Frankó sokat ivott és el-eltűnt hosszú percekre. Bárki utánamehetett és megölhette.
- Mióta vannak együtt Szomjasi Hildával?
Szigeti tartózkodóan elmosolyodott, de nyakig elvörösödött.
- Megérti már, hogy miért nem kedveltem Frankót?
Az ajtó mögül barátságos morgás szűrődött ki. Hosszú Zsolt vörös szemekkel nyitott ajtót, lábainál egy barna boxer álldogált. A földre dobta a szájában tartott, összenyálazott újságpapírt és ugatni kezdte Budait.
- Gyorsan essünk túl rajta, ha kérhetném. – hadarta Hosszú. – Egy egész könyvet kell megírnom.
- Tapasztalt valami gyanúsat tegnap este?
- Egy krimiírótól kérdez ilyesmit? Annyit mondhatok, hogy szerintem a Misi és Hilda még mindig összejártak, ha tudja, mire gondolok. A vacsora után is kimaradtak egy hosszabb időre.
Budai rágyújtott a cigarettára és eltűnődött. Talán ha nyugdíjba megy, neki is írnia kellene. Elvégre van egy pár ügy a tarsolyában.
Hát persze. Hol máshol?