Született gyilkosok - Bene László és Donászi Aladár

Nehéz elhinni, de mégis igaz, hogy a magyar társadalom a kilencvenes évek elején kitermelt magából két olyan embert, akik tudatosan felvállalták a bűnöző életformát és összeállva kegyetlen rablógyilkosságokat követtek el az ország területén. Donászi Aladár és Bene László gengszternek tekintette önmagát és nem foglalkozott azzal, hogy az általuk elkövetett bűncselekmények közben mások meghalhatnak. Két született gyilkos története következik, akiknek az emberi élet fabatkát sem ért, és akik neve feketén égett bele a magyar bűnügyi krónikák könyveibe.

Donászi Aladár 1954 augusztusában született Pécsen értelmiségi családban. Apja ügyész, anyja pedagógus volt, semmi jel nem mutatott arra, hogy a jó körülmények között felnövő Donásziból kegyetlen bűnöző válik majd. A férfi érettségi után felvételt nyert a pécsi egyetem jogi karára, de nem kezdte meg a tanulmányait, inkább megnősült és a hadkötelezettség miatt katonai főiskolára jelentkezett. A főiskola elvégzésével tüzértiszt lett és megkezdte hivatásos szolgálatát a Magyar Néphadsereg kötelékében. Eddig azt hihetnénk, hogy minden rendben ment, azonban ez korántsem volt így. Donászi már ekkor elhatározta, hogy bűnöző lesz és a katonai szolgálatot arra használta, hogy minden elérhető fegyvert megtanuljon használni. Nem tudni, minek hatására fordult a bűnözői életforma felé, de későbbi nyilatkozatai és viselkedése alapján is határozottan kijelenthető, hogy élete legfőbb céljának tekintette, hogy Magyarország vezető gengsztere legyen és kiemelt helyen szerepeljen az alvilág hierarchiájában is, függetlenül attól, hogy szabadlábon vagy a börtönben van éppen.

donaszibene.jpgDonászi 1979-ben látta elérkezettnek az időt, hogy megkezdje azt a sötét utat, amelyet választott. Szolgálati fegyverével együtt megszökött a szolgálatból és kirabolt egy OTP-fiókot. Az akció azonban nem sikerült túl jól, mert elfogták és 12 év fegyházra ítélték jelentős értékre fegyveresen elkövetett rablás és fegyveresen elkövetett szökés bűntette miatt. Büntetését a Szegedi Fegyház BV Intézetében (Csillag börtön) töltötte le, ahol megismerkedett Bene Lászlóval. Bene 1980-ban kezdte meg 6 éves büntetését, melyet lopás és jármű önkényes elvétele miatt kapott (különös visszaesőként). A két férfi hamar összebarátkozott és kis idő elteltével már azt tervezgették, milyen bűncselekményeket fognak elkövetni szabadulásuk után. Elméletben mindent kidolgoztak, kriminalisztikai szakirodalmat olvastak, tájékozódtak a rendőrség nyomozati módszereiről és a fogvatartottakat is kikérdezték. Minden részletet megvitattak, ami a tökéletes bűntett elkövetéséhez szükséges lehetett, legyen szó tanúk eltüntetéséről, kocsik váltogatásáról vagy álruhák használatáról. Bene később ugyan úgy nyilatkozott, hogy szó sem volt ilyenről, de a történtek fényében ez nehezen hihető.

bene3.jpg

Bene (a fenti képen már jelenlegi büntetését töltve) 1985 decemberében, míg Donászi, aki jó magaviseletű rabként írnokként is dolgozott három évvel a büntetése lejárta előtt, 1989-ben szabadult. A megbeszéltek szerint megkereste Benét és Magyarország legkegyetlenebb bűnözőpárosa összeállt. Első körben dohánylerakatok fosztogatásához kezdtek, hogy az ebből származó bevételből alapozzák meg a későbbi, komolyabb bűncselekményekhez szükséges tőkét. Egerből 2 millió, Kaposvárról 1 millió, Pápáról 1,5 millió, Veszprémből 5 millió, Bajáról 2,5 millió, Szekszárdról pedig 4,5 millió forint értékű dohányárut loptak el, melynek nagy részét Bene élettársa, egy Horváth Zsuzsanna nevű trafikos segítségével passzolták el. Gondoljunk bele, 16,5 millió forint a kilencvenes évek elején!

A börtönben összebarátkozott páros tagjai között ekkor jelentkeztek az első nézeteltérések. Bdonaszi5.jpgene, aki szintén értelmiségi családból származott (apja hegedűművész, anyja tanárnő volt), megelégedett volna profin végrehajtott, kisebb rablásokkal, Donászi azonban meg akarta valósítani „bűnözői karrierjét” és keményebb bűncselekmények elkövetését tervezte. Ennek megfelelően több alkalommal Bécsbe utazott és lőfegyvereket szerzett be. A Mariahilfer strasse-n Günter fegyver szaküzletében ugyanis érvényes igazolvánnyal lehetett fegyvereket vásárolni. Donászi természetesen hamis igazolványokat szerzett magának. Először a MH683042 számú, Balogh Sándor névre kiállított világútlevelet, utána pedig a Márton Kálmán Gyulától lopott, de a saját fényképét tartalmazó személyi igazolványt használta. A hamis okiratokat mindkét esetben Rácz József, egy profi hamisító gyártotta le neki, akit Tuti néven is ismertek alvilági körökben.

 A győri vízmű kirablása

1991-ben jött el az alkalom, amire Donászi várt. Élettársa játéktermében alkalmazta egykori zárkatársát, Juranovics Pált, akitől megtudta, hogy a Győr- és Környéke Vízmű és Fürdő Vállalat bevételeinek szállítása meglehetősen laza körülmények között zajlik. Az ecseri piacon barna, göndör parókát, álbajuszt és napszemüveget vásárolt, a helysrtl01.jpgzínen többször felderítést végzett, majd rászánta magát a támadásra. Odajutásának, majd menekülésének is megtervezte pontosan az útvonalát. Váltott, lopott kocsikat használt (a kocsilopásokban egyébként Szegvári Gyula segített neki, akit akkoriban az alvilág professzoraként ismertek) és „meginvitálta” Benét is a rabláshoz. Bene nem volt benne az akcióban, azonban Donászi elvitt magával egy 9 milliméteres Zbrojovka típusú pisztolyt a közös rejtekhelyükről (Bene Seregélyesen lévő házából) és 1991. június 12-én nekifogott a rablásnak.

Kocsijával a vízmű parkolójába állt reggel, felvette az álruháját és megvárta, amíg 08.10 perckor megérkezett a vállalat fizetését szállító gépkocsi. (Az akkori gyakorlat szerint a dolgozók bérét készpénzben szállították a vállalat épületébe egy bankból.) Donászi megelőzte a három pénzkísérőt, mintha dolgozó lenne, majd az emeletre vezető lépcsőfordulóból visszafordult és a pisztollyal a pénzestáska átadására szólította fel őket. A táskát tartó Hollós János Donászi elé dobta azt, a bűnöző azonban meg sem várva ezt a mozdulatot, a felszólítást követően azonnal lőni kezdett. Vélhetően Donászi már korábban eldöntötte, hogy akármi is történik, használni fogja a fegyverét. A golyó átment Hollós mellkasán és a férfi a földre esett. Ekkor ért a helyszínre Ősz Zsigmond, rendőr alhadnagy, aki a helyzetet látva, előrántotta saját szolgálati fegyverét. Tűzpárbaj alakult ki, majd miután Ősz Zsigmond súlyos sérüléseket szenvedve a telefonközpontba kúszott, Donászi utána ment és a fegyverével bántalmazni kezdte. Néhány perccel később azonban abbahagyta és a két pénzestáskát felmarkolva elmenekült. Összesen 870 ezer forintot zsákmányolt. Hollós János életét még meg lehetett menteni, de Ősz Zsigmond belehalt a sérüléseibe. (A képen Donászi Aladár látható elfogását követően.)donaszi1.jpg

A „Skálás” gyilkosok

A következő nagyobb bűncselekmény elkövetéséhez már Bene László is betársult. A páros hosszas tervezés után úgy döntött, hogy elrabolja a Budai Skála bevételét, tekintettel arra, hogy a pénzt minden esetben taxival (!) szállították el az áruházból. 1992. május 11-én parókában és álbajusszal az arcukon meg is kezdték az akciót. Bene a Vak Bottyán utcában egy parkolóból kitolatva elállta a reggel 7-kor érkező taxi útját, Donászi pedig hátulról közelítette meg az autót. Azt gondolhatnánk, hogy két felfegyverzett bűnözőnek ez a vakmerő szituáció (fényes nappal forgalmas helyen történő rablás) éppen elég és nem vállalnak több kockázatot, azonban Dgyozo.pngonászi nem így vélte. Miután a taxi megállt, feltépte a hátsó ajtót és azonnal fejbe lőtte a pénzt kísérő Sádt Győző (a képen jobbra), 23 éves egyetemistát (a források szerint a fiú a Skálában dolgozott érettségi után, melybe beletartozott, hogy reggelente el kellett vinnie a bevételt a Nemzeti Bankba, majd a váltópénzzel vissza kellett térnie), aki pár órával később az orvosok erőfeszítései ellenére életét vesztette a Központi Katonai Kórházban. A sors hihetetlen kegyetlen fintora, hogy a fiú május elején fel akart mondani, de megkérték, hogy még a hónapot csinálja végig, amíg megtalálják az utódját… A lövésre kitört a káosz. A taxis, valamint a jobb első ülésén ülő pénzkísérő megpróbáltak kiszabadulni a kocsiból és megakadályozni a rablást, míg Donászi tovább folytatta a tüzelést, melyhez a taxi elejéről Bene is betársult. A záporozó golyók között  rtl02.jpgkész csoda, hogy a lőtt sebeket szenvedő taxis és a pénzkísérő is túlélték a támadást. Donászi megragadta az egyetemista lábánál lévő zsákot és a két bűnöző elhajtott a helyszínről. Később derült ki, hogy azt a zsákot vitték magukkal, amiben a többi zsákot szállították és egyetlen forintot sem zsákmányoltak. A történethez hozzátartozik, hogy Benét, mint a rendőrség látókörében lévő bűnözőt a BRFK nyomozói nem sokkal később behívták kihallgatásra és elszámoltatták a kérdéses nappal, de mivel hihetőnek tűnt a vallomása, elengedték.

A vadászgyilkosság

1992. november 8. napján történt az a bűncselekmény, mely után a rendőrség a helyszínen hagyott lőszermaradványok alapján meg tudta állapítani, hogy a „skálás” gyilkosok ugyanazok, akik ezen napon végeztek Tóth Tamás és Izsó László vadászokkal.

A hivatalos verzió szerint ezen a napon Donászi és Bene Sárszentmihály mellett az erdőben (nem messze Bene seregélyesi házától) lőgyakorlatot tartottak, mivel a Kincsesbányai Bányavállalat pénzszállítóját akarták kirabolni és ki akarták próbálni, hogy a fegyvereik mennyire hatékonyak az autó karosszériája ellen. A közelben az Alba Regia Vadásztársaság 8 vadásza hajtott madarakat és meghallották a lövéseket. Ifjabb Tóth Tamás és Izsó László egy UAZ-ba ülve úgy döntöttek, hogy elzavarják az orvvadászokat és a helyszínre siettek. Valószínűleg szóváltás, majd vita alakult ki Benéék és a vadászok között, majd tűzpárbajra került sor, melynek következtében mindkét vadász életét vesztette.donaszi6.jpgDonászi a helyszíni szemle során az erdőben

Később Donászi és Bene (utóbbi több interjújában is igazi férfinak, hősnek nevezte ifj. Tóth Tamást a „helytállása” miatt) is bevallotta a gyilkosságokat, mégis akad egy-két olyan részlete az ügynek, melyek talán több, mint furcsaságok:

- Sárszentmihály és Seregélyes összesen 25 kilométerre van egymástól (mindkettő Székesfehérvár külterületén fekszik), Tóth Tamás apja Sárszentmihály polgármestere volt, így feltételezhető, hogy Bene ismerte ifjabb Tóth Tamást, ami megdönti azt a teóriát, hogy ismeretlen „vadorzók” találkoztak a vadászokkal,
- a helyszínelést este az átnedvesedett talajon folytatták le, minek következtében a rendőrök összetaposták és értékelhetetlenné tették helyszínt,
- a helyszínelés ideje alatt a vadásztársasággal tartó osztrák vendégvadász kihallgatás nélkül úton volt Ausztria felé,
- a 8 tagú vadásztársaság szintén lövöldözött madárhajtás közben, ami messze elhallatszódott a környéken (így hallották meg ők is Benééket), a bűnözők azonban nem szeleltek el, hanem tovább próbálgatták a fegyvereiket,
- a gyilkos tűzpárbajt meghalló többi vadász közül Kovács János ért elsőként a helyszínre és Benééken kívül három terepruhás alakot látott, akik beugráltak egy autóba (a leghátsó erősen sántított) és gyorsan eltűntek az erdőben – Kovácsot később hamis tanúzás miatt gyanúsította meg a rendőrség (!),
- a közelben gombászott egy másik társaság is, akik közül senki nem került kihallgatásra a nyomozás során,
- Bene és Donászi azt vallották, hogy az UAZ vezetőülés felőli bal oldalán lőtték le Izsó Lászlót, a másik oldalon pedig Tóth Tamást, azonban a testek pont fordítva helyezkedtek el a helyszínen,
- a vadászokat oldalról és hátulról érték a halálos lövések, így a tűzpárbaj teóriája is meglehetősen sántít,
- egy tanú szerint, aki a közeli sárpelentei parkerdőben volt a gyilkosságok idején, fekete ruhás, símaszkos emberek mászkáltak az erdőben.

Hogy mi az igazság, azóta sem derült ki, azonban vannak olyan teóriák, melyek szerint a vadászok egy fegyverüzlet kellős közepébe csöppentek, melynek során olyan embereket láttak meg, akiket nem lett volna szabad. Egy dolog biztos csak, két vadász értelmetlen, kegyetlen halált halt aznap, valószínűleg azért, mert rosszkor voltak rossz helyen.

Az újpesti rablás

A páros ezt követően sem állt le, bár a viszony kezdett hűvösre fordulni közöttük. Bene ugyanis profi bűnözőnek tartotta magát, aki mindig tartotta magát a tervhez és bár számolt azzal, hogy a rablások során ölnie kell, nem ezt tekintette elsődleges céljának. Donászi szerint azonban a bűncselekményekben érintett személyeket minden esetben kontroll alatt, megfélemlítve kellett tartani, ezért előszeretettel ölt meg egy ártatlan embert az akció kezdetén, hogy másnak eszébe se jusson ellenszegülni. Bene később többször is hangsúlyozta, hogy nem tartotta profinak Donászit, sokkal inkább egy vérszomjas „gyereknek”, ennek ellenére 1993. január 22. napján ismét együtt csaptak le.donaszi2.jpg

Újpesten az Alfa Áruház pénzszállító kocsiját akarták kirabolni, miután az felvette a bevételt. Azonban a pénzkísérők hamarabb végeztek a vártnál és Bene nem tudta elállni útjukat az Arady utcában, Donászi pedig még több méternyire volt tőlük, mikor elindultak. Donászi ezért előrántotta kabátja alól a Winchester típusú sörétes puskáját és tüzelni kezdett a pénzszállítóra. A vad lövöldözésben nemcsak a pénzkísérőket, de az akkor odaérő Bene kocsiját is eltalálta (reflexszerűen belelőtt, mikor csikorogva fékezett mellette, hogy felvegye). A begyulladó autó lángja Bene arcán égési sérüléseket okozott és az ólommagvak begyulladtak. Olyannyira, hogy a BM Corvin Kórház egyik sebészét kellett felkeresniük, hogy feketén műtse meg Bene arcát. A beavatkozás 15 ezer (más források szerint 5 ezer) forintjába került a bűnözőknek és az ügyészség végül nem emelt vádat bűnpártolás miatt az orvos ellen. A félresikerült rablás után Donászi külföldre ment és az idegenlégióban próbálkozott, de egészségügyi okokból alkalmatlannak minősítették.

A soroksári postarablás és az elfogás

A történtek ellenére a páros ezek után még egyszer összeállt. 1993. november 13-án Donászi kirabolta a Soroksári úti 1-es számú postát, Bene kinn várakozott, majd ő vezette a kocsit, amivel elhagyták a helyszínt. A támadás ezúttal nem követelt emberéletet, a rablók 15 millió forintot szereztek. Donászi vallomása szerint ezek után mindketten szokás szerint megpróbálták meghúzni magukat, de a bűntársaik révén úgy érezte, hogy már túl sokan tudnak a tetteikről és paranoiássá kezdett válni. Mikor megtudta, hogy a kocsilopásokban segédkező Szegvári Gyula elmondta barátnőjének az elkövetett bűncselekményeket, Benével közösen úgy döntöttek, hogy megölik. Agyon akarták lőni egy elhagyott víkendházban Soroksár közelében, majd levágták volna a fejét, hogy egy vödörbe téve betont öntsenek rá, a testet pedig egy udvaron akarták elásni. 1994. május 4-én a rendőrség egy nappal azelőtt csapott le rájuk, hogy a gyilkosságot elkövethették volna.donaszi3.jpg

A nyomozók a vadászgyilkosság után már tudták, hogy az elkövetők azonosak lehetnek a korábbi rablások tetteseivel és apránként szűkítették le a kört a potenciális bűnözői körökön belül Benére és Donászira. A történeti hűséghez azonban hozzátartozik, hogy 1993 március elején a Kurir (egy akkori napilap) levelet kapott egy ismeretlentől, aki leírta részletesen az újpesti rablással bezárólag a páros által elkövetett összes bűncselekményt. Az újság továbbította a levelet a rendőrségnek, de a nyomozók nem vették komolyan azt, mivel azt gondolták, hogy az addigra kitűzött vérdíjat akarja csak feljebb srófolni… Azt nem sikerült kiderítenem, hogy ki lehetett a titokzatos levélíró.

A történet vége?

Elfogásukat követően 1995. januárjában a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte Donászit és Benét, azzal, hogy legkorábban 20 év múlva szabadulhatnak. Az akkori Btk. nem ismerte a tényleges életfogytiglant, így Bene László büntetése 2014 májusában tulajdonképpen lejárt, azonban nem engedélyezték neki a szabadlábra kerülést, mert fogva tartása második 10 évében (az első tízet egyedül töltötte egy magánzárkában) több olyan nyilatkozatot tett, melyben nem bánta meg a tetteit és a BV-bíró úgy ítélte meg, hogy a büntetés még nem érte el a célját. Legközelebb 2016 tavaszán kerül sor a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségének megvizsgálására (majd utána évenként) és csak remélhetjük, hogy nem lesz olyan bíróság, mely lehetővé teszi, hogy a jövőre 65 éves férfi elhagyhassa a szegedi Csillag börtön épületét.

bene2.jpg

Hogy mi lett Donászival? Elfogását követően kijelentette, hogy hadifogolynak tartja magát és elmondása szerint alig várta, hogy a börtönbe kerülve az elítéltek között elfoglalja a tettei által szerinte kiérdemelt helyét a hierarchia csúcsán. Erre azonban nem került sor, mert a sopronkőhidai börtön parancsnoka magánzárkában őriztette és így a többszörös gyilkos nem tudott a fegyház királyaként tetszelegni. Donászi hét évig bírta a mellőzést, 2001. augusztus 10-én egy borotvapengével elvágta a bal oldali nyaki főütőerét és 22 óra 36 perckor meghalt.

rtl03.jpg

A felsorolt bűncselekmények után nehéz bármit is mondani és talán nem is lehet. Bene László és Donászi Aladár évekig rettegésben tartotta Magyarországot és véres bűncselekményeik során négyen vesztették életüket. Donászi ugyan önkezével véget vetett az életének, de talán nem túlzás azt állítani, hogy az eddig letöltött 22 év nem elegendő büntetés Bene számára.

UPDATE: A Szegedi Törvényszék megismételt eljárás keretében 2016. szeptember 23. napján jogerősen elutasította Bene László feltételes szabadságra bocsátását. A bíróság legközelebb 2017-ben vizsgálja meg a szabadlábra helyezés lehetőségét. Bene László addig biztosan rácsok mögött marad.

Források és képek:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Don%C3%A1szi_Alad%C3%A1r
http://www.zetapress.hu/bunugy/792
http://galeria.velvet.hu/sztori/2014/02/13/a_bene-donaszi_rabloparos
http://feol.hu/hirek/nem-titkositottak-a-bucsulevelek-toth-tamas-szerint-donaszi-utolso-sorai-rejthetik-a-titkot-amely-a-gyilkossagot-ovezi-1695605
https://www.youtube.com/watch?v=b0xtT2JNBDo
http://mno.hu/migr_1834/a-hadifogoly-halala-831543
http://www.sadtgyozoalapitvany.hu/sadtgyozo
http://feol.hu/hirek/maszkos-ember-az-erdoben-1631591
Faragó Ottó: Magyar sorozatgyilkosok (1900-2012)