Egyperces Krimi

2017.sze.15.
Írta: N. Nagy Zoltán 1 komment

Végzetes terápia

Budapest, 2001.

Steinhardt elgondolkozva nézte a pszichológus hulláját. Negyven, az életvédelmiseknél eltöltött hosszú év alatt sem tudott igazán hozzászokni a holttestekhez.
Főleg a nőkéhez.
Özv. Szarka Ferencnét hátulról ütötték agyon egy kemény tárggyal a saját hálószobájában. A helyszínelők nem találtak semmilyen erőszakos behatolásra utaló nyomot, a bejárati ajtón lévő zár is sértetlen volt, így az előzetes jelentések szerint az áldozat valószínűleg ismerhette a gyilkosát.

Tovább

A személyi bankár halála

Gödöllő, 1994.

Steinhardt kissé tanácstalanul nézett körbe a Horowitz-villa földszintjén. Szarka Lászlóné halála az egyik legnehezebb talánynak ígérkezett hosszú nyomozói pályafutása során. Máskor már az első nyomok alapján kialakult benne valami halvány elképzelés a lehetséges elkövető személyét illetően, de most egész egyszerűen nem tudta, honnan induljon el.

Tovább

Túl sok energiaital

Budapest, 2013.

- Az energiaital vitte el, ne is mondjon semmit. – jelentette ki az idős nő és lecsukott szemmel megrázta a fejét. Szeme körül lila csápokként lüktettek az erek fehér bőre alatt.
Budai hirtelen nem tudta, mit feleljen. A bejelentés szerint Halmosi Csaba a házukban lévő edzőteremben lett rosszul és mire a mentők kiérkeztek már halott volt. A holttest mellett két üres doboz energiaitalt találtak.
- Napjában megivott vagy ötöt. – kesergett tovább az asszony. – Még edzés közben is itta. Azt hitte, ha felpörgeti magát, erősebb lesz.

Tovább

Gyilkosság Pomázon

Pomáz, 2013.

A holttest a hátán feküdt a pomázi családi ház nappalijában. Budai egykedvűen nézte a mellkas közepéből kiálló konyhakést és azon töprengett, hogy miért biztos abban, hogy a halott férfi ujjai köré csavarodott, hosszú, szőke hajszál egy nőtől származik. A helyszínelők szerint Soltészt Nándort tegnap délután ölhették meg, de a testét csak a reggeli órákban fedezte fel a bejárónő.

Tovább

A kör

Budapest, 2003.

- Mondtam neki, hogy ne nézze meg! – az apró termetű kislány zokogva borult az anyjára, ahogy Budai komoran rájuk nézett. A gyerekgyilkosságok mindig megrázták a nyomozókat, főleg akkor, ha valami bűzlőtt körülöttük. Itt pedig nagyon nem volt rendben valami. A 16 éves Köteles Viktóriát hasba szúrták a család XVII. kerületi házában, miközben a Kör című filmet nézte videókazettáról. Az ajtókat bezárva találták, a gyilkos fegyver pedig nem került elő. Minden jel arra mutatott, hogy a tettesnek volt kulcsa vagy a fiatal lány engedte be.
A harmadik esetről Budai hallani sem akart.

Tovább

A homokbánya titka

Dunakeszi, 2010.

- Látja a mélyebb, egymástól távolabb eső lábnyomokat a homokban? – mutatott a ráncos rendőrorvos a talajra. – Az áldozat megpróbált elfutni a gyilkos elől, de valószínűleg nem volt elég gyors, mert itt utolérte. Dulakodtak egy kicsit, aztán damillal megfojtotta.
Budai az M2-es autópálya felé nézett. A benzinkút csak pár száz méterre volt a Dunakeszi külterületén lévő homokbányától, ahol a holttestet megtalálták.
- Nem tudtam, hogy mostanában felcsapott nyomolvasónak is. – mondta aztán a dokinak és intett a helyszínelést végző kollégáknak, hogy siessenek. – Mikor halt meg?
- Tíz-tizenkét órával ezelőtt, nagyokos. – Grimaszolt az alacsony férfi sértődötten.

Tovább

Balatoni történet

Balatonszemes, 1994.

Steinhardt rosszul ébredt. Biztos volt benne, hogy a vacsorára evett töltött hús nem volt teljesen átsütve, annak ellenére, hogy a szakács hústűvel fogta össze a vastag szeleteket. Mindig megviselte a gyomrát a félig nyers étel és ilyenkor reggelenként enyhe rosszullét kerülgette. Elgyötörten nézte a diákszállásra emlékeztető hotel stégjén izgatottan magyarázó férfiakat és a falfehér, halálra vált nőket. Amikor a szobalány kirángatta az ágyból, azt hitte, csak valami félreértés lehet, de most már látta, hogy a szabadsága alatt is dolgoznia kell.
Valaki ugyanis az éjszaka folyamán megölte a szálloda tulajdonos-igazgatóját.

Tovább

Véres vacsora

Budapest, 2009. 

- Az ujjain mintha lenne valami festékanyag. – az alacsony rendőrorvos grimaszolva tápászkodott fel a holttest mellől. – Első körben azt mondanám, tempera, de majd a labor igazolja.
Budai felnézett a hatemeletes irodaépületre.
- Már halott volt, mikor kizuhant?
- Nem. – rázta meg a fejét az aszott arcú kisember. – Bár a bal combja erősen vérzett, de a három szúrás egyike sem találta el az ütőeret. Egyértelműen a becsapódás okozta a halálát.

Tovább

A múlt árnyai

Budapest, 2016.

Budai elmélyülten tanulmányozta az előtte heverő iratokat. Lassan másfél éve, hogy nyugdíjazták a Keselyű-gyilkosságok miatt, de nem bírt tétlenül otthon ülni. A főkapitány engedélyével régi bűncselekmények aktáit elemezte és az észrevételeit elküldte a döglött ügyek osztályára. Természetesen tisztában volt azzal, hogy a levelei bontatlanul a szemétben landoltak, de nem érdekelte.
Legalább elfoglalta magát.

Tovább

A konyhafőnök ajánlata

Budapest, 2013. 

Alessandro Totti a konyhapultra borulva feküdt. Figyelmetlen szemlélő azt is hihette volna, hogy csak elfáradt és így piheni ki az éjszakai főzés fáradalmait, de Budai pontosan tudta, hogy a háta közepébe állított filézőkés nem véletlenül szúrta át a tüdejét és a szívét.

Tovább