Megoldások (57 - )

57. Az angol kapcsolat: Miután László nem akarta a gyermeket a várandós Tündétúl, Galló Zoltán elhatározta, hogy bosszút áll a húgán esett sérelemért. Megfenyegette Sebestyén Lászlót, aki elmenekült Londonba. Évekkel később azért tért haza, hogy bemutassa angol partnerét a szüleinek, de még mindig félt Gallótól (Smith szerint "öreg fenyegetés" miatt nem mert korábban jönni). Ahogy Steinhardt is megállapította, a vacsora után mindenki egyedül volt, bárki megtehette. Matt Smith-nek nem volt indoka (a kaszinós pénztartozás nyilvánvalóan nem igaz - miért jönne bárki ilyen formában pénzért ide), az anyának sem, még akkor sem, ha alvajáró. Sebestyén Anettról és Károlyról nem tudunk meg sokat, de az, hogy egyikük rózsákat szed, a másik pedig egy zsarnok, nem indok - ráadásul Károly szerint a "gyilkosnak bűnhődnie kell". A végső nyom az áldozat szájából hangzott el: "az angol" ezúttal az angol keringőre vonatkozott, amivel a táncversenyek első programja/nyitótánca. Annak idején ez alatt hangzott el, hogy Tünde terhes és Galló Zoltán ezt követően fenyegette meg Lászlót... A gyilkosság után Galló azért ment vissza a fürdőbe Károllyal, hogy alibit szerezzen magának.

58. Akinek nem inge...: Fülöp Mátét Horváth Tivadar ölte meg. A főszerkesztő jó viszonyt ápolt a korábbi évekből Fülöppel és mivel nem tudta eldönteni, hogy ő vagy a rendező lopta el az 500.000,- Forintot, elment a lakására megkérdezni tőle. Fülöp éppen a Korompay-tól lopott ingben (mivel szerelmes volt a kollégájába) füvezett és úgy nyitott ajtót. Horváth a lakásban észrevette, hogy ott van a fekete váza a fekete porcelántollal - a másik újságnál történt balhé oka az volt, hogy ellopták az irodalmi verseny fődíját - Horváth számára világossá vált, hogy Fülöp tette (ezáltal pedig előidézte a főszerkesztő elbocsátását). Elborult az agya és megölte a kritikust, valamint elhozta a tollat. Természetesen Steinhardt nem tudhatta azt, hogy mi történt évekkel korábban, azonban az világos volt, hogy ebben az öltözékben Fülöp csak ismerősnek nyithatott ajtót, ami a szomszédot és a rendezőt kizárja. A főszerkesztőt karikás szeme és éhsége árulta el, ami egyértelműen az előző este belélegzett marihuána hatását mutatta.

59. Az utolsó hívás: Lippai Endrét a testvére, Lippai Ernő ölte meg. Az indíték természetesen az atyai vagyon, illetve ezzel együtt Lippai Ernő nem bírta volna elviselni, ha a hosszú évek ápolása után a húsz éve a családjára sem bagózó fivérre száll az örökség. Ezért kitervelte, hogy megöli bátyját és ehhez felhasználja Vörös új óráját. A gyilkosság előtti nap (mikor a család megcsodálta az új Casiot) elállította azt, ezzel igazolva magának azt a 10-15 percet, ami a gyilkosság és a telefonálást követően ahhoz volt szükséges, hogy "ötkor" odaérjen a találkozóra. Vörös nem tudta, hogy az órája el van állítva, hisz ő maga is azt mondta a nyomozónak, hogy úgy érezte, elkésik. A szomszéd vallomása szerint Lippai Endre el akart felejteni mindent, ami a családjára emlékeztette, így nyilvánvalóan a tájszólásától is megszabadult, ezért 17.02-kor csak a tettes telefonálhatott a házból. Lippai Ernő "ö"-zve beszél ugyan, de nem tudhatta, hogy bátyja már nem, ezért kicsit eltúlozta a beszédet a telefonban, ez azonban azonnal gyanús lett Steinhardtnak. Felvetések: Vörös nyilván Ceglédi Esztertől tudta, hogy Endre fizet a szexért, a három kés a gyomorban Ernő sértettségét jelenti. Vörös öröklésére nincs semmilyen utaló nyom, nem tudhatjuk, hogy a családfa milyen, ezért az ő motivációja nem lehet a vagyon. A "gyün"-t egyébként nemcsak kizárólag a Dunántúlon használják, az Alföld nagy részén is rendkívül elterjedt. Endrénél azért nem találtak semmit (aranyórát sem), mert nem volt neki - Ernő ezzel is a kerten keresztül betörő rablógyilkos teóriáját akarta erősíteni.

60. Bányászélet: Szabó Lajost természetesen Frici ölte meg. A gyilkosnak balkezesnek kellett lennie (az áldozat sebei nem tesznek lehetővé jobb kezes elkövetőt), Tóth Imre jobbal jelentkezik (valószínűsíthetően ő jobb kezes), Töröknek hiányzik két ujj a bal kezéről (nem is tud fogni rendesen, csak kisegít), míg Horváthról nem tudtunk meg semmit. A lakcíme leírásakor Frici ugyan jobb kezében tartja a tollat (csak tartja jobbal, írni még nem írt vele), és Steinhardt észre is veszi rajta a sebet, amit a kalapáccsal okozott magának. Jobb kézre jelen ismereteink szerint csak ballal lehet kalapáccsal ráütni, ergo ő az egyetlen általunk is ismert balkezes a gyanúsítható személyek közül. Ő a tettes.

61. Farsang előtt: Tolvaj Jánost Asztalos Noémi ölte meg, mert a férfi aznap délután (Harmati szerint a gyerekek üvöltöztek) zaklatta a kishúgát (Tolvaj arca púderes és csillámporos volt - Asztalos Piroska angyalnak öltözött a farsangra). Tolvaj körme alatt bőrfoszlányok voltak, amik Noémi karjáról származtak, aki az eredeti királylány jelmezét (erről Harmati tesz említést) változtatta zombira, hogy elrejtse a sérüléseit (a karjára nedvedző keléseket és vörös sebeket festett). Budai az vezette nyomra, mikor Noémi azt mondta, hogy "inkább kapta volna el azt a bűnözőt" - ilyen összefüggésben ez csak Tolvajt jelenthette, akinek a tetteiről a felesége is tudott és inkább az alkoholba menekült. Kulcsár Zsanett szintén sejtette, hogy Tolvaj miben mesterkedhet.

62. Sakk-matt: Regős Barnabást a felesége ölte meg. A nő rájött, hogy a férje megcsalja a legjobb barátnőjével, Kovács Annával és megölte a férfit a Szabó Endrétől lopott tőrrel. Miután Regős Barnabás a szúrás következtében lesodorta a sakktáblát és a király figurája eltört, a nő a nikotinos rágójával összeragasztotta azt és visszaállította a táblára, mintha legyőzték volna. A rossz felállásból Steinhardt számára világos volt, hogy Irhás József, mint sakkmester nem lehet az elkövető, a tőr pedig olyan direkt utalás Szabóra, mely azonnal gyanússá válik. A saját elmondása szerint is rosszul látó Irhás vallomásából ezt követően az is kiderült, hogy azt hiszi, Szabó Endre hölgylátogatót fogad a házában. Irhás azonban tényleg rosszul látta (Szabó is kikérte magának Irhás ilyen irányú gyanúsítását), a nő ugyanis Regős Barnabáshoz járt és azt is megtudtuk, hogy parókát viselt, melyből két szálat találtak is a rendőrök Regősék fürdőjében. A szereplők közül csak Kovács Anna (színésznő lévén) férhetett hozzá parókához, ezért egyértelmű, hogy ő volt Regős titkos szeretője (a férfi halála meg is viseli - sápadt és remeg az orra). Miután Regősné is rájött a viszonyra, a gyilkosság estéjén az előadás után egyszerűen kiautózott a nyaralóhoz, leszúrta a férjét, majd hazament és másnap szándékosan a barátnőjével jött vissza. A sáros föld megőrzi a nyomokat és Budai el is mondja, hogy nincs nyoma idegen járműnek, ami természetesen igaz, hiszen, mikor a rendőrök kiérkeztek, Regősné kocsija már ott volt, ezért minden nyom (az éjszakai és a délelőtti is) attól származott - ergo a rendőrök nem is találhattak más nyomot a nyaraló körül. Innentől kezdve egyszerű a történet, amit onnan is megközelíthetünk, hogy kizárólag a feleségnek van indítéka a gyilkosságra. 

63. Postásgyilkosság: Varga Jánost Suhajda Ottó ölte meg. Suhajda ugyanis szerelmes volt az első emeleten lakó Kertész Laurára, aki viszonyt folytatott a postással (ezt értette félre Vad Csaba, aki azt hitte, hogy Varga az üres lakásba jár valamiért). Suhajda megfojtotta a postást (közben összekenődött a festékes faltól a kabátja), majd lement virágot venni a nőnek (erre utal a 'Meglepetés' szó, amit használ). Mikor a rendőrök figyelmeztették a festékre, azt mondta, hogy segített a festőknek, de az öreg házmestertől megtudtuk, hogy a házban senki nem csinált semmit. Tőle tudható az is, hogy Suhajda szerelme (akire a főnöke utal) nem más, mint a szép arcú, szőke Kertész Laura (Brigitte Bardot, Claudia Schiffer). A gyilkosság után a postást a lépcsőfordulóban hagyta és a tanfolyamról hazatérő (8-tól 11-ig négyszer negyvenöt perc) Vad Csaba elemelte a táskájából a pénzt. 

64. Kincs, ami nincs: Pánczél Antalt kizárólag egy ember ölhette meg. Mivel tudjuk, hogy az áldozatot kizárólag a II. vh-s dokumentumfilmek szórakoztatták, a Kincs, ami nincs c. vígjátékot tartalmazó vhs kazetta nem lehetett az övé. A tettes hozta és tette bele Pánczél videólejátszójába. Tekintettel arra, hogy a lehetséges elkövetők közül csak az tudhatta, hogy 2011-ben Pánczél Antal rendelkezik vhs kazetta lejátszására alkalmas készülékkel, aki volt benn a lakásában, ezért az elkövető csak Győri Péter lehet, aki a villanyóra leolvasáskor bejutott. Az áldozat a többiekkel évek óta nem beszélt, valaki nem is tudta, hol lakik - akivel beszélt (közös képviselő), az pedig nem járt a lakásában, így ők nem tudhatták, hogy van videólejátszója. Győri Péter véletlenül került szembe apja szenvedéseinek okozójával, ezért bosszúból megölte Pánczélt (visszament, bekopogott és amikor az ajtó kinyílt, egyszerűen belökte) - a film címével azokra a lopott holmikra utalt, amik miatt az apját igazságtalanul elítélték.

65. Sarki fény: Gyebnár Ferencet Havasi József ölte meg. A kisboltos Gazsó Róbertnek nincs indítéka (az, hogy Gyebnár néha lop a boltból nem ok az ölésre, még akkor sem, ha egy-egy alkalommal kisbaltával megkergeti), a keze azért remeg, mert Parkinson-kóros (Oláh-tól tudjuk meg ezt a részletet). Oláh-nak szintén semmilyen érdeke nem fűződik ahhoz, hogy Gyebnárt megölje - semmilyen kapcsolat nem volt közöttük. Oláh a rendőrautóban ülve azonban rájön arra is, hogy mi áll a háttérben (a privatizáció áldozata vagyok), a gyilkosnak ugyanis nem az áldozat fontos, hanem az, hogy eltávolítsa a lakásából Oláh Jánost és mikor a ház közös tulajdonba veszi, lehetősége legyen megvásárolni azt. Gazsótól tudható, hogy a közvilágítást hatkor kapcsolják be és előtte már sötét van ("ne sötétedne fél hatkor"). Kovácsné szintén hat óra előtt ér a házba (elfut mellette a tettes a sötétben) és már a lépcsőházban van, mikor kondul a harang (erre önkéntelenül keresztet vet). Legalább öt perc kell neki a postaládával, ekkor fut le Havasi, hogy látta a gyilkosságot. Tekintve, hogy Kovácsné mellett saját elmondása szerint a sötétben már elfutott a gyilkos, Havasi sem láthatta világosban az esetet. Ennek ellenére ő azt vallja, hogy a lámpa fényében látta Oláh Jánost ölni - egyértelmű, hogy csak rá akarja kenni a gyilkosságot. Lehetséges-e, hogy Kovácsné hazudik és Havasi mond igazat? Nem. Mivel, ha Kovácsné a tettes és Havasi mond igazat, akkor nem mondhatná, hogy ezer közül is felismerné Oláh Jánost, tekintettel arra, hogy pont ő az, aki azzal henceg, hogy mindig felismeri, ráadásul pár perccel később fel kellene ismernie az ugyanabban a ruhában lévő Kovácsnét. Kovácsné és Gyebnár viszonyáról nem tudunk semmit, csak azt, hogy éveken át tartott - konfliktus nem kapcsolható hozzá. A nyomozónak a harangszóra ugrott be az idő és a világítás fontos szerepe és ezáltal a tettes személye is.

66. Novemberi eső: Szoboszlai Mátyás baleset következtében halálozott el. A kocsmában lévő férfiak indítéka meglehetősen gyenge, ráadásul aznap délelőtt mindannyian már túl voltak öt körön, mikor Mátyás elindult. Ennek ellenére akár ők is megölhették volna, de a bajszos és Balatoni Levente a kocsmában maradt (ez ellenőrizhető a kocsmában lévő többi embertől, a pultostól, stb.), míg a magas Pista vonatkozásában semmit nem tudunk meg azon kívül, hogy utálta (ez sem megerősített) Mátyást, így ő is kizárható. Liptákné szóba jöhet, mint tettes, de mikor azt mondja, hogy "más is elüthette" az áldozatot, már el is árulja magát, tekintettel arra, hogy Szoboszlait senki nem ütötte el - halálát az a kő okozta, mely véres volt. A legerősebb gyanúsított Pintér Mihály lehetne, akinek a menyasszonyát szöktette meg Szoboszlai, de Balatoni Levente elmondása szerint egy betegség miatt dolgozni sem tud (az orvosi leletek visszaellenőrizhetők, ezért erről nem érdemes hazudni), ezért fizikailag nem tudna maga alá gyűrni egy másik embert. Ráadásul nehezen elképzelhető, hogy egy olyan sérelem miatt, amit évekkel ezelőtt történt (és azóta már számos alkalma akadhatott), követ ragadjon és leüsse vele Mátyást. A nyomozó akkor jött rá, mi történhetett, mikor az orvos a tábla aljánál lévő téglákat megrugdosta és eszébe jutott ("igaza van") az, hogy a kocsmában azt mondták, a körzeti megbízott ostoba. A körzeti megbízott ugyanis megtisztította a helyszínt - letolta az útról azokat a téglákat, amiknek az öt kör ital után részegen bicikliző Szoboszlai nekiment (elgörbült kerék). A férfi ezután ráesett az út szélén heverő kőre, ami bezúzta a jobb halántékát és a halálát okozta. A megoldás tehát az, hogy "valami teljesen más történt."

67. M4 - Rákóczi tér: Verebes Karesz látta, ahogy három héttel korábban Harangozó Zsolt ellopja az idős néni gyöngysorát és annak is szemtanúja volt, hogy mikor az asszony a videofelvételeket akarta visszanézetni, Harangozó megrúgta (ezért hajtogatta Verebes, hogy fontos a cipő) és leesett a mozgólépcsőn. Zsarolni kezdte a biztonsági őrt, aki először egy tízezrest, majd a gyilkosság előtti estén altatóval kevert bort adott neki. Másnap reggel úgy tett, mintha felkeltené a figyelmét a még mindig a padon fekvő hajléktalan, szólt a társának, odament Verebeshez és mikor megfordította, a nyakába állította a kést (nem véletlenül mondta Alberti, mikor odaért, hogy "nem volt szép látvány az a sok vér"), majd úgy tett, mintha egy már régóta halott embert fedezett volna fel és megpróbálta rákenni a másik két csövesre a gyilkosságot. Mivel a zsarolás elkerülése a gyilkos motivációja, ezért a hajléktalanok nem jöhetnek szóba tettesként, még akkor sem, ha a rivalizálás és a veszekedések/verekedések mindennaposak voltak közöttük (gombok letépése - elvétele, az alvó bakancsának lehúzása). Kovalik saját elmondása alapján mindig lenn tartózkodik, ezért könnyen ellenőrizhető (elég megkérdezni a két őrt), hogy felment-e a felszínre az idős néni után két alkalommal is, ezért nem hazudhat - elkövetőnek marad a két biztonsági őr. Azt, hogy az idős néni megölésekor a helyszínen volt Alberti és Harangozó a szórólapos lánytól (akiről nem tudunk semmit, így az indítéka sem létezik) tudjuk: "én szóltam előre a kopasz őrnek", és az is ismert, hogy a kopasz Alberti és Harangozó fél éve vannak párban. Kettejük közül Harangozónak volt indítéka (a négy gyerek miatt rossz anyagi körülmények) megölni a nénit és egyedül ő róla tudjuk, hogy a gyilkosság idején hozzáért Verebeshez.

68. Mindig a feleség az...?: Sass Lászlót a felesége, Csilla ölte meg. László az apjához hasonlóan megcsalta a feleségét (még a szomszéddal is) és viszonyt folytatott a bejárónővel is. Csilla rájuk nyitott és első felindulásában egy konyhakéssel megölte a férjét. Hudák Aliz a fürdőszobába menekült és szerencséjére megérkezett az áldozat anyja, aki felismervén a helyzetet (hogy mentse fia és ezáltal a család jó hírnevét), kimenekítette Alízt a házból, majd a sokkolt Csillával maradva hívta a rendőrséget. Mielőtt a nyomozók megérkeztek, gyorsan felment a lakrészükbe és ott várakozott.

69. Munkahelyi baleset: Rojtos Lajost Medovarszki András ölte meg. Mivel a létszámleépítés következtében őt rúgták volna ki, ezért úgy döntött, hogy az állás megőrzése érdekében inkább megöl valakit (így biztosan nem szüntetik meg a munkaviszonyát). Kapóra jött neki a szerelmi háromszög, melyről mindenki tudott az irodában (egyébként sem szerette Rojtost, mert élcelődött rajta) és a levélnehezékkel megölte Rojtost. Hogy mi vezette nyomra a nyomozót? A gyilkos fegyver, amit megtaláltak Medovarszki kabátjában...

70. Gyilkosság az esküvőn: Ebben az esetben gyakorlatilag egyértelmű a helyzet. Gál Henriknek volt kizárólag alkalma a mérget a pohárba tenni. Ő a gyilkos. Azt nem tagadhatta le, hogy ő vitte oda a poharakat, de megpróbálta rákenni a gyilkosságot Májer Istvánra, aki azonban részegsége okán képtelen lett volna véghez vinni ezt. Lucának és az anyjának semmilyen indítéka nem volt arra, hogy megölje apját/férjét.

71. Vonatrablás: Balogh Róbertet a kalauz gyilkolta meg. Balaskó Emőkén és Kállai Gáboron kívül csak ő látta, hogy mennyi péA Sknz volt Baloghnál. A megoldás szempontjából nem releváns, hogy az öreg vagy a nő mikor ült át másik fülkébe. A kulcs a gyilkos fegyver. Az áldozat nyakán látható sérülés övtől származott, azonban senkinek nem volt olyan méretű öve, ami illeszkedett volna az elkövetéshez. Egy személynek viszont nem ellenőrizték a ruházatát, ő pedig a kalauz volt, aki a táskája pántjával követte el a gyilkosságot.

72. Halál idő előtt: Kovács Balázst a szomszéd ölte meg. A Skoda Fabia és a Volkwagen Polo nagyon hasonlít egymásra, ezért téveszthették el az ékszerrablás elkövetőjének kocsiját a rendőrök. Kovács Balázs azonban a rendszám alapján azonnal észlelte - mivel a kórházból az ékszerüzlet felé hajtott haza és otthon értesült a rablásról -, hogy a szomszéd a rabló. Kérdőre akarta vonni a nyugdíjas börtönőrt (aki rossz szemét akarta megműttetni a rablott zsákmányból), aki erre megölte kedvezményesen szerzett fegyverével. A pisztolyt azután az autószerelő műhelybe rejtette, hogy Kovács rokonaira terelje a gyanút. A történet másik megközelítésből is megoldható: gyakorlatilag senkinek nincs indítéka megölni Kovácsot a rokonok közül, mivel aki nem tehetős, az a férfi betegsége miatt bekövetkező halála miatt úgyis örökölni fog.

73. Állati emlék: A gyilkos a házmester, akit a macskák és a kutya árulnak el. Bognár Hajnalka macskái a lakásba belépő nyomozókhoz is odadörgölőznek, ami azt jelenti, hogy a gyilkossal is ugyanígy tettek. Bok Gyula kutyájáról tudjuk, hogy nem szíveli a többi állatot (Lakos Ivettnek e tekintetben nincsen indítéka hazudni) és az egyetlen alkalom, mikor a kutya hörögve ugat, az amikor Bok Gyula lakása előtt az egyenruhás rendőrök a házmester vallomását veszik fel. A dobermann megérezte a gyilkoson a macskákat és ezért kezdett ugatni. A házmester indítéka a szerelemféltés, az áldozat ugyanis korábban vele folytatott viszonyt (a könyvek a kapcsolódási pont), de aztán Bognár Hajnalka az idősebb és "egyenruhás" Lajtaival kezdett kapcsolatba. A lövést Lajtain kívül mindenki hallotta, de Bok Gyula a rendőrséggel való rossz viszonya, a házmester saját tette leplezése céljából nem vallott róla, míg Lakos Ivett nem foglalkozott saját elmondása szerint azzal, hogy mi folyik a házban.

74. A halál lóháton érkezett: Fekete Jánost az igazgató ölte meg. Az indíték természetesen a féltékenység, hiszen Horváthné nemcsak az igazgató "ágyában kötött ki" néhányszor, de a nagyszünetben mindig Feketével találkozott a szertárban. Az igazgató megelégelte a szerelmi háromszöget és megölte Feketét. A gyilkosságnak szemtanúja volt Diósi Dániel, aki az üzenettel próbálta megüzenni névtelenül a gyilkos személyét. Azért névtelenül, mert a diákok féltek az igazgatótól és azért egy német szójátékkal (Ferde József igazgató - a ló németül: pferde), mert az igazgató németet tanított és köztudottan szóvicceket gyártott. 

75. A vándorcirkusz szelleme: Kerekes Vivient az édesanyja ölte meg. Neki volt indítéka: a börtönbüntetése letöltése után a lánya új életet akart kezdeni és a nagy házhoz, kényelemhez szokott idős nő nyilvánvalóan nem szerepelt ebben a tervben. A gyilkos fegyvert nem találták meg, ezért a késdobáló szomszéd és az áramot ellenőrző ikrek nem lehettek, mert a behajított fegyvert meg kellett volna találniuk a nyomozóknak a kertben. Amennyiben pedig Hadasné tett volna, nem várta volna a rendőrséget nyugodtan otthon, mivel tudta, hogy az áldozat anyja látta őt a helyszínen, ráadásul a motivációja is meggyengülhetett 10 év alatt. A gyilkos fegyver (kalaptű) az anya kontyában került elrejtésre. Ő volt, aki értesítette a rendőrséget, ráadásul nővérként tisztában volt az emberi test anatómiájával, tudta, hova kell szúrni.

76. A konyhafőnök ajánlata: Alessandro Totti-t egy olyan ember ölte meg, aki a gyilkos fegyveren nikotin és gumi nyomait hagyta. Ez csak és kizárólag egy emberre érvényes: Gombár Aladárra a könyvelőre, akinek íróasztalán bélyegző és hamutartó is van (gumi és nikotin). A történet többi szereplője vagy csak nikotinnal érintkezik (Lovas Henrik, Varga Rudolf) vagy csak gumival (Sziráki Noémi) vagy egyikkel sem (Teleki). A könyvelőnek indítéka is volt: az olasz szakács elszerette a barátnőjét, Sziráki Noémit.

77. A múlt árnyai: Király Zoltán a társa ölte meg. A társa, aki pontosan ismerte a bankfiókot és akinek a hüvelykujjának a nyoma nem volt rajta az áldozat nyakán. Egyetlen ember volt, aki ismerte a biztonsági berendezéseket és akinek a kézfogásán érezhető, hogy a hüvelykujjával nem tud szorítani: Erdei Szabolcs. Amikor ugyanis Budai kezet fogott vele, csak a tenyerén érezte az ujjai szorítását (a hüvelykujját nem). Erdei egyébként Király régi barátja volt, aki mindig átverte (ezt tette vele a rablás után is, mikor megölte). Tóth Károly és az író nem ismerte a bank belső rendszerét, Király Alexandrának pedig semmit nem lehet tudni az ujjáról.

78. Véres vacsora: Bátorfi Miklós gyilkosa bosszút állni érkezett, ezt mutatja, hogy mielőtt kilökte volna az erkélyen a férfit, előbb az asztalról felkapott késsel megszurkálta a lábát (nem véletlenül utalnak erre a takarítók is). A gyilkos éppen ezért olyan valaki, aki nem tudta, hogy Bátorfi bal lába érzéketlen. A baleset után vele együtt lábadozó Tóth Péter, az ápolását végző Sebestyén Edit, az ápolásról tudó Horváth Olívia tudomással bírt a bal láb érzéketlenségéről, így ők nem lehettek (hiszen tudhatták, hogy semmit nem érnek el, ha megszúrják a lábát). A gyilkos az idősebbik takarító, aki korábban mindenét elvesztette Bátorfi miatt és 10 hete a lifteknél dolgozott (Sebestyén Edit meglátta őt a felvonónál, eszébe jutott a régi történet és szakított Bátorfival); majd az alkalmas pillanatban fellopózott Bátorfi irodájába és megölte.

79. Balatoni történet: Papp Györgyöt a testvére, Papp Krisztián ölte meg. A műkereskedő a hotelba érkezésekor meglátta, hogy a pincéből felhozott és dekorációnak kirakott festmények között számos nagyon értékes darab van és mivel fivére nősülni készült, világossá vált számára, hogy az egyetlen módja, hogy megszerezze azokat, az "öröklés". Ezért Lerner doktor közelébe férkőzve ellopott egy fiola étert a táskájából, az éjszakai beszélgetés során elkábította a testvérét, majd egy hústűt szút a fülén keresztül az agyába. A holtteste a vízbe vetette. A recepciósnak (miért nem mond fel?), a leendő feleségnek (csak veszít a vőlegénye halálával) és Lerner doktornak (mi oka a gyilkosságra) nem volt megfelelő indítéka.

80. A homokbánya titka: Lukács Pétert a barátnője, Szilvi gyilkolta meg egy teniszütő húrjával. Egy versenyszerűen teniszező sportoló elől nem tűnhet el egy gyenge fizikumú ember, főleg, ha csak egy pillanatra hagyja magára. Ezáltal a barátnő azon állítása, hogy elvesztette Lukács Pétert a benzinkúton, nem állhatja meg a helyét. Szilvi azért ölte meg a barátját, mert megcsalta és a férfi el akarta hagyni, a nő pedig semmiképpen nem akart szakítást Lukács Péter vagyona miatt. A benzinkutas és az ikrek indítéka a pénz lehetett volna, de a rendőrorvos elmondásából tudható, hogy a nyomok szerint csak egy ember követte az áldozatot, aminek nem sok értelme van egy rablógyilkosságnál (ez zárja ki a csavargót is, mert ő nem is járt a benzinkúton). Lukács Péter ráadásul a benzinkúttól távolodott, a magatartása arra utalt, hogy valaki olyantól akart messze kerülni, akit ismert. Ha az ikrek vagy benzinkutas fenyegette volna, akkor könnyen segítséget kérhetett volna még a töltőállomáson. 

81. A kör: Köteles Viktóriát megölhette volna Samara Morgan is, de továbbra sem tud senki kimászni egy filmből. A gyilkos ezúttal az áldozat húga, Réka. Neki volt kulcsa a lakáshoz és tudjuk, hogy a tanárnő nem volt ott a délutáni foglalkozásokon, ezért könnyen kisurranhatott az iskolából. Az indíték természetesen az irigység volt és a bosszú, amiért a nővére nem adta neki oda a fényképezőgépét. Mivel a lány rendkívül okos volt (ezért járt 13-évesen középiskolába), felhasználta A kör c. filmet és a hozzá kapcsolódó legendát (tulajdonképpen ez zárja ki a szülőket is - egy józan felnőtt nem hiheti, hogy a rendőrség elhiszi a tv-ből kimászó gyilkos verzióját) saját maga leplezéséhez és miután kisebb termetéből következően hasba szúrta Viktóriát (a kést elrejtette visszafele az iskolából) vizes lábnyomokat hagyott hátra a holttest körül. 

82. Gyilkosság Pomázon: Soltész Nándort Miklós Róbert ölte meg. A férfinek volt indítéka (ingatlanfejlesztőként nem jött volna jól neki, ha Soltész jegyzőként megakadályozta volna a környező földek eladását, illetve tudomása volt róla, hogy a feleségével viszonyt folytat - MINOR a naptárban Miklósné Nórát jelentette) és elárulta magát Budainak. A telefonáló nyomozóknak ugyanis azt mondta, hogy három hete nem járt Pomázon, mégis tudta, hogy útépítés van az odavezető úton (amit két napja kezdtek meg), így biztosan járt arra a gyilkosság idejében és letagadta azt. A felesége hajszálát természetesen azért hagyta a gyilkosság helyszínén, hogy hűtlen nejétől is megszabaduljon. Szerepét azzal játszotta végképp túl, mikor magára vállalta a bűntényt, ezzel pedig felkeltette az alezredes gyanúját.

83. Túl sok energiaital: Halmosi Csabát a testvére, Halmosi István ölte meg. A ciánt régen rovarirtásra használták, így az apa régi felszerelése között könnyűszerrel talált mérget. A gyilkosság óta a szerelemféltés volt, István soha nem tudta megbocsátani, hogy Szilvi végül Csabát választotta és hozzá is megy feleségül. Budainak könnyű dolga volt azután, hogy bebizonyosodott, az energiaitalos dobozokat nem manipulálták. Mivel Halmosi István a rendőri jelentés szerint azt mondta, hogy nem nyúlt semmihez a testvére holttestének felfedezése után, nem lehet megmagyarázni, hogy az éppen fekvenyomó Csaba hogyan pakolta el a súlyokat és lettek üresek a rudak, ha - a testvér elmondása szerint - a gyakorlat befejezését követően meghalt. Az edzőtermet kizárólag István pakolhatta össze, nyilván azért, mert a súlyok és súlyzók helyzete elárulta volna tettét. 

 

84. A személyi bankár halála: Szarkánét baleset érte. A reggeli órákban porszívózni kezdett (az ex-férj elmondása szerint is mindig ő takarított) az első kuncsaft érkezése előtt. Mikor a telefon megcsörrent (az ex-férj telefonált oda), akkor a lába beleakadt a porszívó vezetékébe és leesett a lépcsőn, melynek következtében kitörte a nyakát. Máshogy (gyilkosság által) azért sem történhetett, mert az egyetlen ajtó belülről be volt zárva és a zárban ott volt a kulcs. Ezt pedig még a leg"vajkezűbb" tolvaj sem tudja úgy alakítani, hogy így maradjon.

85. Végzetes terápia: A pszichológust Borsodi Lilla ölte meg nyereségvágyból. Mivel ő takarította Szarkáné lakását, tudta, hogy van egy aranyszobor a hálószobában, és azt remélte, hogy azzal egyenesbe tud jönni anyagilag. A gyilkosság fél 4-kor történt az összetört óra szerint, ekkor érkezett Borsodi Lilla, hiszen úgy tudta, hogy nincs több beteg ("az utolsó páciens után érkeztem"), azonban 4 órakor megérkezett Németh Levente és kopogott az ajtón. Borsodi kinyitotta az ajtót és mivel Németh korábban csak telefonon beszélt Szarkánéval, azt hitte, hogy a takarítóra, hogy pszichológus. Borsodi végigjátszotta a szerepet (amit valamilyen szinten meg tudott tenni, hiszen egyetemet végzett és ismert olyan szavakat, hogy extrovertált), de elfelejtette, hogy a szobrot a gyilkosság után lerakta a konyhában. Németh észrevette és mikor Steinhardt megérkezett hozzá, labilis jellemként azonnal kombinálni kezdett. Szűcs Tamara szerepe a történetben nem releváns, azt sem lehet tudni, hogy ő volt-e az a személy, akinek Németh nekiütközött vagy sem.