Balogh Lajos, a százhalombattai szörny (18+)

Vannak olyan sorozatgyilkosok, akik anyagi haszonszerzés miatt követik el aljas tetteiket. Ilyen volt például Ember Zoltán vagy Filó Margit. Vannak olyanok, akik nem tisztelik az emberéletet és saját sötét céljaik elérése érdekében lelkifurdalás nélkül átgázolnak mindenen és mindenkin. A leggonoszabbak azonban élvezetből ölnek. Azért, mert elégedettséggel tölti el őket az érzés, hogy elvehetik más életét. Ha fellapozzunk a magyar bűnügyi krónikákat, nem sok ilyen szörnyeteggel találkozzunk. Balogh Lajos azonban közéjük tartozik. Magyarország legelvetemültebb gyilkosát négy ember meggyilkolásáért ítélték életfogytig tartó fegyházbüntetésre 1995-ben. Mivel az akkori Büntető Törvénykönyv még nem tartalmazta a tényleges életfogytig tartó büntetés lehetőségét, a feltételes szabadságra bocsátás ideje 25 év eltelte után, 2020-ban jöhetett volna el Balogh Lajos számára. A férfi vonatkozásában azonban a börtönben elkövetett erőszakos bűncselekmény miatt további 5 évvel kitolták ezt a dátumot és a feltételes szabadlábra helyezés időpontja csak 2025-ban jön majd el. Balogh Lajos 59 éves lesz akkor.

Balogh Lajos 1966-ban született, a négygyermekes családban egy bátyja és két öccse volt. Későbbi vallomása szerint apja rendszeresen verte gyermekkorában egészen kiskorától kezdve – egyes források szerint tisztázatlan (?) körülmények között elhalálozott apját is ő ölte meg, de ez soha nem került bizonyításra. Az első dokumentált erőszakra 8 éves korában került sor, mikor 4 évvel fiatalabb unokaöccsét verte ok nélkül félholtra. 1987. július 08. napján kötött házasságot feleségével, akit már gyermekkora óta ismert és kapcsolatukra csupán az vetett árnyékot, hogy a férfit csoportosan elkövetett rablás kísérlete és lopás miatt a bíróság két és fél év szabadságvesztésre ítélte, amelynek letöltését 1992. április 23. napján kezdte meg. Balogh a büntetés teljes letöltésének ideje előtt szabadult, de 1994-re korábbi erőszakos énje megváltozott, még sötétebb árnyalatba burkolta személyiségét. Domináns vezetőként tekintett magára szűkebb környezetében és elvárásokat támasztott a családtagjai felé, melyek alapján bizonyos norma szerint képzelte el mindenki viselkedését.

balajos.jpg

Ez lett a veszte felesége húgának. Balogh Lajosnak ugyanis nem tetszett a 16 éves lány viselkedése. Úgy találta, hogy tiszteletlenül, feleselve beszél a szüleivel, ráadásul flegma is. Akkor határozta el végleg, hogy megöli, mikor a kamaszlány egy családi összejövetelen – Balogh szerint – ismét lekezelően válaszolt az apjának. 1994. május 4-én besegített a szobafestésben (tanult szakmája ugyanis festő, mázoló volt) a sógoránál és a korábban kiagyalt ördögi tervének megvalósításába kezdett. Kapóra jött neki, hogy felesége testvére arról csacsogott, hogy nem akar iskolába menni, ezért megbeszélte vele titokban, hogy másnap a lány utazzon át Érdről Százhalombattára és töltsék együtt a napot. A lány így is tett. 1994. május 05-én reggel 8 óra 30 perckor találkoztak a Május 1. téren lévő buszmegállóban. Balogh Lajos táskájában pedig ott lapult egy előre kihegyezett tapétázó olló, textil pelenka és egy öv.

Jó intellektusú, magas értelmi színvonallal rendelkező személyiség. Teljesítményorientált. Önmagával és a külvilággal szemben egyfajta magas igényszint jellemzi. A társkapcsolatokban dominancia törekszik, ő akar az irányító lenni. Személyisége alakulásában nagy szerepe volt a családi háttérnek, különösen a brutális apának, aki számtalan esetben megalázta a hozzátartozóit. A személyiségéhez tartozik, hogy nem felejt, nem tudja feldolgozni a pillanatnyi hatásokat, sérelmeket. Ezt hordozza magában és várja az alkalmat, amikor valamilyen módon visszaadja. Jellemző személyiségére a szélsőségekre való hajlam. A személyiségének jellemzői határozták meg a társai megválogatásában. Olyanokat választott, akiken felülkerekedhet fizikailag és szellemileg, és gyengébbeket, akiken uralkodhat.- az eljárás során kirendelt orvosszakértő véleménye Balogh Lajosról.

 Az első gyilkosság

Miután a lány megérkezett Százhalombattára, Balogh az esős idő ellenére rávette, hogy sétáljanak és elcsalta a közeli kiserdőbe. Ekkor kezdődött el az a 8 hónapon át tartó bomlott őrület, mely négy fiatal lány borzalmas halálához vezetett.

Figyelem! A cikk további részét csak erős idegzetűeknek ajánljuk!

„Amikor a sógornőmet meggyilkoltam, azt rendesen élveztem, éppen ezért órákig húztam. Többször is volt olyan, hogy már eszméletét vesztette, de fölélesztettem. Ezt háromszor-négyszer eljátszottuk. Idézőjelben játszottuk.”

Az erdőben Balogh Lajos fojtogatni kezdte a felesége húgát, ököllel többször az arcába csapott,blajis2.jpg meztelenre vetkőztette és a közelben lévő homokbánya területére kényszerítette. Brutális kínzások egész sora következett (rákötötte az övet a lány nyakára, majd a hátára térdelve fojtogatta, füvet etetett vele, az ollót először a nemi szervébe, aztán a köldöke alatt a hasába, végül a nyaka jobb oldali részébe döfte), melyek alatt végig ellenőrizte a kamaszgyermek pulzusát, hogy tisztában legyen azzal, ha beállt a halál. A lány több óra iszonyatos szenvedés után abba halt bele, hogy Balogh egy zsinórral megfojtotta.

„Amikor elkezdtem magát a cselekményt, talán jobban féltem, mint maga az áldozat. Szinte remegtem, de mire végeztem, addigra már rendesen élveztem. Szinte annyira, hogy abban a pillanatban, amikor meghalt, sajnáltam. Nem őt sajnáltam, hanem azt, hogy már vége.” 

A gyilkosság után Balogh Lajosban végleg felszínre tört a színtiszta gonosz. Saját elmondása szerint örömet, szinte perverz élvezetet okozott neki az ölés és játéknak fogta fel, hogy mikor másnap az anyósa sírva értesítette őket a lány eltűnéséről, azonnal ajánlkozott a kutatáshoz. 

blajos1.jpgBalogh pár napig bírta csak ki, hogy ne dicsekedjen el „tettével” valakinek, aztán úgy döntött, hogy Tibor nevű öccsét (a másik két testvérével nem is tartotta a kapcsolatot) beavatja a dologba. Mivel a fiatalember példaképként tekintette a bátyjára, a gyilkosság még jobban megnövelte Balogh Lajos tekintélyét előtte. Tekintettel arra is, hogy a rendőrség nem csapott le rá azonnal, a szörnyeteg egyre inkább érinthetetlennek érezte magát és úgy döntött, hogy bandát szervez, amely rablásból fog pénzt szerezni és ennek érdekében akár embert is ölhetnek. Tibor mellett egy Krisztián nevű fiatalembert vett be a „csapatba”, ahol elvárta, hogy a tagok feltétel nélkül engedelmeskedjenek neki, mint a banda vezetőjének. A hűségüket pedig azzal kellett bizonyítaniuk felé, hogy megölnek egy-egy embert. 

A második gyilkosság 

Először Krisztiánnak kellett bizonyítania, aki öt napot kapott Baloghtól, hogy meggyilkolja a kiválasztott áldozatot, aki egy 14 éves százhalombattai diáklány volt, Krisztián egyik korábbi barátnőjebaljos2w_1.jpg. A fiú azzal csalta el a lányt az elátkozott kiserdőbe, hogy barátaival (Balogh Lajos és Tibor) légpuskával lövöldözni fognak és tartson velük. A kiválasztott helyen (egy sötét tisztáson nem messze a homokbányától) Balogh jelt adott a gyilkosságra, de sem Krisztián, sem az öccse nem volt hajlandó megtenni azt. Úgy találták, hogy nagy lehet a lebukás veszélye. Balogh erre dühbe gurult, hasba vágta a kislányt, a magával hozott 15 centi hosszú konyhakéssel levagdosta róla a ruhát, összekötözte a kezeit és a homokbánya felé indult vele. Tibor útközben egyre inkább a gyilkosság ellen volt, össze is veszett Balogh Lajossal, de a férfi már tudta, hogy nincs visszaút és hazaküldte az öccsét. A homokbányához érve megerőszakolta a lányt, majd felszólította Krisztiánt, hogy a konyhakéssel ölje meg áldozatukat. Miután a fiatal férfi nem volt képes megtenni, Balogh Lajos éktelen haragra gerjedt és több alkalommal hasba szúrta a kislányt, majd mivel az még mindig életben volt, beton- és aszfaltdarabokat hozatott a bánya területéről Krisztiánnal és a kövekkel addig ütötte a fejét, amíg meg nem halt. 

A kegyetlen tettekre nincs épeszű magyarázat. Nem is lehet. Balogh Lajos egy olyan eltorzult személyiség volt, aki minden társadalmi normán felül állónak tekintette magát. Egy későbbi interjúban egyszer úgy nyilatkozott, hogy

Azt gondolom, nincs mindenkinek joga arra, hogy éljen.” 

A rendőrség és a lakosság azonban ekkor még nem tudott róla, hogy egy ilyen veszélyes gyilkos garázdálkodik a környéken. A két lány holttestét ugyanis elrejtették a homokbánya területén és a nyomozás ekkor még egyébként is csak a feleség testvérének eltűnése vonatkozásában volt folyamatban. 

A harmadik és negyedik gyilkosság

Természetesen Balogh Lajos nem hagyhatta szó nélkül bandája tagjainak „gyávaságát” és a második gyilkosságot követően lehordta őket a sárga földig. Az ártatlan lányok megölésétől megrészegült Balogh felesége visszaköltözött Érdre a szülői házba, míg a férfi Százhalombattán az édesanyjához ment. A közös lakásukat 380 ezer forintért adták el. A szörny később így vallott a szétköltözésről: 

„A feleségemet és öt és fél éves gyermeket azért kellett elhagynom, nehogy egyszer ők váljanak áldozataimmá. Ha jön a kényszer, nincs menekülés! Ahogy feküdtem este a feleségem mellett, volt olyan, hogy ő elaludt és néztem a tévét és szabályosan, ahogy feküdtem, egyszerűen nem tudtam kiverni, egyfolytában az járt az agyamban… Tehát, hogy egyszer csak jött egy gondolat, hogy mi volna, ha most megfojtanám és megölném és satöbbi… Akkor el is hessegettem, de egy-két hónap múlva újra visszajött a gondolat, hogy megölném, igen… Egyre távolabb, egyre messzebb merészkedtem gondolatban. Végül eljutottam, hogy feldarabolom a fürdőkádban, igen, izé, zsák, satöbbibe.” 

A banda elsősorban pénzt akart szerezni, ezért Balogh kitalálta, hogy 5 millió forintot fog követelni felesége szüleitől azzal az ürüggyel, hogy a pénzért cserébe szabadon engedi (a már meggyilkolt) húgot. 1994. szeptembeblajos333.jpgr 02-án, 05-én és 06-án elváltoztatott hangon felhívta a szülőket és 500 ezer forintot kért sürgős előlegként, melyet egy, a Déli pályaudvarról induló vonatból kellett volna kidobniuk egy fehér ruhával jelzett fánál menet közben. A „pénzátadást” a szülők nem teljesítették, sőt, szóltak a rendőrségnek és a hatóság zsarolás bűntette miatt új nyomozást rendelt el, melynek során Balogh Lajost is beidézték tanúként. A férfitól hangmintát vettek, melynek elemzésekor a készülék nagyjából 85%-os egyezést mutatott a zsaroló hangjával! A nyomozók számára Balogh Lajos azonnal gyanússá vált, de tudni kell, hogy egy hangelemzéses vizsgálat (pláne, amelyik nem 100%-os egyezést mutat) nem elegendő egy gyanúsítás közléséhez. 

Balogh Lajos a kihallgatást követően egyszerre vált idegessé és túlságosan elbizakodottá. Idegességében a lebukástól tartva visszament társaival felesége húgának holttestéhez és denaturált szesszel, valamint sósavval megpróbálta megsemmisíteni azt. Ugyanakkor pisztolyt szerzett (egy Zbrojovka Tezet 6,35 kaliberű lőfegyvert) és egy tízemeletes ház földszintjén lévő ékszerüzlet kirablást tervezgette. zbrojo.jpgAz akcióra 1995. január 23-án került volna sor, de az üzletbentúl sokan tartózkodtak és a lesben álló Balogh úgy döntött, elhalasztja a támadást. A banda aznap este szokott helyén, a százhalombattai kiserdőben a korábbi gyilkosságoktól nem messze találkozott ismét, hogy megvitassák a történteket. Terveik között szerepelt, hogy elrabolnak embereket, akiket megölnek, miközben a családjaikat zsarolják. A sötét megbeszélést két lány zavarta meg, akik a szokásos esti kocogásukat teljesítették az erdő fái között. 

Balogh leütötte egyiküket a pisztolyával, míg a másik lányt testvére és Krisztián teperték a földre. Elvették tőlük a fülbevalóikat és a náluk lévő ékszereket, majd Balogh a homokbánya felé terelte őket és a Nyúldomb nevű helyen (öccse és Krisztián hátramaradt) mindkettőjüket megerőszakolta. Ezután az erdő egy sűrűbb pontjára vitte és hozzá ismét csatlakozó öccsével hasra fektette őket. Az egyikük hátára ülve, nagyjából 20-30 centiméterről fejbe lőtte mindkettőjüket, majd miután észlelte, hogy életben maradtak, elővett egy 22 centiméteres tőrkést és többször megszurkálta őket. A kegyelemért könyörgő, hörgő áldozatok borzalmas szenvedéseinek azonban még ekkor sem lett vége, Balogh Lajos ugyanis a pulzusukat ellenőrizve, észrevette, hogy még mindig életben vannak. Testvére segítségével ezek után addig fojtogatta, ütlegelte és rugdosta a két ártatlan lányt, amíg meg nem haltak. 

Két nappal később, 1blajos3.jpg995. január 25. napján a rendőrség tanúként hallgatta ki Balogh Lajost a zsarolási ügyben, mikor megtalálták a lányok és nem sokkal később a feleség húgának a holttestét. A kihallgatást vezető Kovács Béla a Baloghra mutató, rendelkezésre álló információk alapján azonnal megbilincselte és őrizetbe vette a férfit. Két nappal később a Pest Megyei Életvédelmi Osztály nyomozói hazugságvizsgálat elvégzését rendelték el. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy minden esetben pszichológus végzi el a vizsgálatot (a rendőrök nem lehetnek jelen - ebben az esetben egy detektívtükrön keresztül figyelték az ellenőrzést), melynek végén szaktanácsadói véleményt ad és a gyanúsított megtagadhatja a részvételt. 

Jelen esetben nem ez történt. Orosházi Erzsébet, kriminálpszichológus még a poligráf felhelyezését megelőző beszélgetés során olyan érzékeny pontra tapintott, hogy Balogh Lajos mind a négy gyilkosságot bevallotta és feltáró, beismerő vallomást tett. A férfi akkor nyílt meg, mikor a pszichológus részéről azt érzékelte, hogy kíváncsi rá. „Fontos, hogy tudják, amit tettem, miért tettem.”

 2025?

Balogh Lajos életfogytiglant, öccse 13, Krisztián pedig 8 évet kapott. Balogh az eljárás során sem tanúsított megbánást, büszkélkedett a tetteivel. Előszeretettel hangsúlyozta, hogy saját magát kéjgyilkosnak tartja. A nyomozás alatt még két gyilkosságot beismert – állítása szerint egy korábbi bűntársát és egy alkalmi ismerősét ölte meg, de a rendőrség nem tudta beazonosítani az áldozatokatbig_0002425979.jpg és nem is talált semmilyen nyomot erre vonatkozóan. A férfi jelenleg a szegedi Csillag börtön különleges körletében tölti a büntetését. Kiemelten veszélyes fogvatartottnak minősül, akit a zárkán kívül is bilincsben és bilincsrögzítő övvel kísérnek a felügyelők. Külsős munkákat nem végezhet, zárkán belül dolgozik – papírhajtogatást és dobozolást végez. Néhány évvel ezelőtt egy interjúban azt mondta, alig várja már, hogy kiszabaduljon, mert annyira élvezte az ölést, hogy az első dolga is az lesz.

„Olyan piszkos munkát maga még nem látott! Nem ebbe az országba, ebbe, ezen a világon, amit én ott kinn művelnék! Mondom, válogatottan legundorítóbb bűncselekményeket követném el. Válogatottan, tehát tőlem ilyet nem látna senki, hogy utcán valakit fejbe lövök, mert az nem elég megbotránkoztató.”

Balogh Lajos ideje tehát 2025-ban jöhet el, amikor egy bizottságnak döntenie kell majd arról, hogy az eltelt büntetés elegendő volt-e és a társadalomba visszailleszkedve, hasznos tagja tud-e annak lenni.

Nagyon-nagyon remélem, hogy tizen év múlva józanul gondolkodó emberek fognak majd ott ülni, akik esélyt sem adnak arra, hogy ez a szörnyeteg újra közöttünk járkálhasson az utcán. 

 

Források:
http://www.baon.hu/orszag-vilag/kek-hirek/mar-csak-tiz-ev-fegyhaz-van-hatra-8132
http://www.halomtv.hu/hirado-151
http://www.divatmania.hu/hatborzongato/balogh-lajos-a-battai-rem-2658.html
http://www.kecskemeti-hirhatar.hu/hirek/balogh-lajos-a-szazhalombattai-rem
http://caitimor.blog.hu/2015/01/18/10_magyar_sorozatgyilkos_akinek_elete_filmvaszonert_kialt
http://www.hirtukor.hu/bel.php?ssz=25402
Faragó Ottó: Magyar sorozatgyilkosok (1900-2012)