Túl sok energiaital

Budapest, 2013.

- Az energiaital vitte el, ne is mondjon semmit. – jelentette ki az idős nő és lecsukott szemmel megrázta a fejét. Szeme körül lila csápokként lüktettek az erek fehér bőre alatt.
Budai hirtelen nem tudta, mit feleljen. A bejelentés szerint Halmosi Csaba a házukban lévő edzőteremben lett rosszul és mire a mentők kiérkeztek már halott volt. A holttest mellett két üres doboz energiaitalt találtak.
- Napjában megivott vagy ötöt. – kesergett tovább az asszony. – Még edzés közben is itta. Azt hitte, ha felpörgeti magát, erősebb lesz.

A XI. kerületben álló családi ház pinceszintjét modern építészeti megoldással alakították át jól felszerelt konditeremmé. Budai tekintete érdeklődve siklott végig a tükörfal alatt katonás rendben sorakozó kézi súlyzókon, a mértani pontossággal egymásra pakolt, legalább húszkilós, kerek tárcsákon és az üres rudakon.
- Ki találta meg az áldozatot? – kérdezte az alezredes a helyszínelőktől, akik a két henger alakú, alumíniumból készült, energiaitalt tartalmazó dobozt zacskóztak be éppen. Mindkettő üres volt már.
- Hányszor kértem, hogy ne igya! – özvegy Halmosi Károlyné kifújta az orrát egy zsebkendőbe. Budainak feltűnt, hogy nem tartoznak könnyek a mutatott fájdalomhoz. – Tudja, a fiam sosem hallgatott rám, pedig megint igazam lett.
- Ki találta meg az áldozatot? – fordult Budai a nyomozókhoz.energiaital_halal.jpg- A bátyám mániákus testépítő volt. – mondta Halmosi István, akinek tetovált karján szintén dagadoztak az izmok. – Előfordult, hogy éjjel is lejött edzeni. Nem gondoltam, hogy ez lesz a vége.
A férfi végigsimított kopasz fején és fújt egyet.
- Amikor beléptem az edzőterembe, Csabi éppen befejezte a fekvőnyomást. Felült, belekortyolt az energiaitalba, a következő pillanatban fehér habot köhögött fel és lefordult a padról.
- Honnan volt az ital? - Budai felvonta a szemöldökét. Az előzetes jelentések szerint baleset okozta az idősebb Halmosi testvér halálát, amit később fulladásra változtattak. Amikor pedig a rendőrorvos a helyszínről ciánmérgezésről számolt be telefonon, úgy döntött, személyesen vizsgálja ki, hogy kizárható-e az idegenkezűség.
- Nem tudom, mindig rengeteget ivott. Biztosan a szupermarketben vette.
- Sokszor edzett együtt a testvérével?
- Csabi nősülni készült, alig találkoztam vele mostanában. – a fiatal férfi hirtelen a homlokára ütött. – Várjon csak, eszembe jutott! Szerintem ezeket az energiaitalokat anyám hozta tegnap Csabinak és …
- Volt még itt valaki tegnap? – csapott le a mondat végére Budai.
Kosztovics Mihály gyanakvó tekintettel nyitott ajtót.
- Meghalt? – kérdezett vissza döbbenten. – Csaba halott? Hogy történt?
- Én is erre vagyok kíváncsi. – az alezredes körbepillantott a szőke férfi lakásában. Csupán két utcányira voltak a gyilkosság helyszínétől, Kosztovics feltűnés nélkül elhagyhatta az edzőtermet, ha ő volt a tettes. Budainak azonban más is az eszébe jutott.
Miért nem tett a férfiról említést az áldozat anyja?
- Csabával régóta barátok vagyunk. – kezdte Kosztovics. – Régebben az öccse is velünk lógott, sokat edzettünk együtt, még hormoninjekciókat is beadtunk egymásnak. Ne nézzen rám így, az ember sok mindent megtesz, hogy jól nézzen ki. Aztán Csaba titokban összejött Pisti barátnőjével, Szilvivel és a banda feloszlott. Én személyi bankár lettem, Pisti az apjuk százéves rovarirtó cégével próbálkozott, Csaba pedig gyógyszerésznek állt.
- Mit keresett tegnap az edzőteremben?
- Csaba telefonált, hogy menjek át. Az esküvőre akart meghívni. Edzettünk egy kicsit, de mikor az anyja meghozta az energiaitalokat, leléptem. Nem kedvelem a nőt. A régi időkben úgy éreztem, hogy akar tőlem valamit.
- Az injekciós tűket honnan szerezték régen?
- Csaba anyja nővérként dolgozott a kórházban. Tőle csentünk el mindig egy-kettőt.energiaitalok.jpgA patika a közelben lévő park mellett helyezkedett el. A pult mögött apró termetű, gyerekarcú férfi állt.
- Szerettem Csabával együtt dolgozni. – mondta szomorú, komoly arccal. – Jó munkaerő volt és tisztességes ember. Nem érdemelte meg, hogy az anyja ennyire megkeserítse az életét.
- Hogy érti ezt? – kérdezte Budai, aki hirtelen nagyon fáradtnak érezte magát és abszurd módon úgy gondolta, hogy jól esne neki egy energiaital.
- Folyton beleszólt mindenbe. Jobban tudott mindig mindent. Azt is meg akarta akadályozni, hogy biztosítási szerződést kössek Csabával, mikor itt kezdett dolgozni. Sajnos vagy szerencsére, a halála miatt a gyógyszertár most jókora kártérítést kap majd.
- Lehet maguknál ciánt kapni?
- Jókat kérdez. – az alacsony férfi elmosolyodott. – Mi gyógyszereket árulunk. Egy szakember nyilván ki tudja nyerni a megfelelő tablettákból azt, amire szüksége van.
Az edzőteremben még mindig dolgoztak a nyomrögzítők, mikor Budai visszaért. Az alezredes újra egyeztette velük a korábbi jelentéseket. A bejelentést Halmosi István tette, semmihez nem nyúlt, amíg a rendőrség meg nem érkezett a helyszínre, az energiaitalok dobozain nem találtak tűszúrásra utaló jeleket.
Budai megcsóválta a fejét és a falra erősített tükörbe nézett, aztán a szája sarkába tolt egy cigarettát.
Ép testben ép lélek.