A homokbánya titka

Dunakeszi, 2010.

- Látja a mélyebb, egymástól távolabb eső lábnyomokat a homokban? – mutatott a ráncos rendőrorvos a talajra. – Az áldozat megpróbált elfutni a gyilkos elől, de valószínűleg nem volt elég gyors, mert itt utolérte. Dulakodtak egy kicsit, aztán damillal megfojtotta.
Budai az M2-es autópálya felé nézett. A benzinkút csak pár száz méterre volt a Dunakeszi külterületén lévő homokbányától, ahol a holttestet megtalálták.
- Nem tudtam, hogy mostanában felcsapott nyomolvasónak is. – mondta aztán a dokinak és intett a helyszínelést végző kollégáknak, hogy siessenek. – Mikor halt meg?
- Tíz-tizenkét órával ezelőtt, nagyokos. – Grimaszolt az alacsony férfi sértődötten.

Lukács Péter eltűnését barátnője jelentette be előző este. A nő vallomása szerint tankolni álltak meg az autópálya mellett lévő benzinkútnál és mire visszatért a wc-ből, a férfinek nyomva veszett.
Miért indult a homokbánya felé? Miért hagyta ott a párját és a kocsiját?
A töltőállomás kamerái csak a tankoló autókat és a shop előtti területet rögzítették, ezért az elsődleges adatgyűjtés nem sok eredményt hozott.
- Nem nagyon emlékszem a vásárlókra. – a piros overallt viselő benzinkutas unottan megvonta a vállát. – De ez a fickó a műszakom végén jött tegnap. Legalább két ujjnyi vastag aranylánc volt a nyakában és az órája is egy kisebb vagyont érhetett.
Budai tudta, hogy egy benzinkúton nem nagyon szabad cigarettázni, de nem érdekelte. Az áldozaton nem találtak sem ékszert, sem karórát, de még pénz sem volt nála.
- Mikor látta utoljára?
- Tankolás közben a csajával beszélgetett, aztán bejött fizetni. Rajtam kívül csak a Balogh ikrek voltak itt. Régen valami cirkuszban dolgoztak, de mostanra eléggé lezüllöttek. Láttam, hogy ők is egyből kiszúrták az aranyláncot.
- Maga mikor fejezte be a műszakot?
- Rögtön ezután. Öt perc múlva jött az éjszakás kollégám és már itt sem voltam.
A nyomozók egy mezítlábas, rongyos férfit bilincseltek meg, mikor Budai visszaért a tetthelyre.
- Alezredes úr! – jelentette egy zselés hajú, fiatal hadnagy. – Az egyik járatban lapult nem messze innen. Azt állítja, nem ő gyilkolta meg az áldozatot.
- Kérem, engedjenek el! – rimánkodott a csavargó. – Nem csináltam semmit.
- Itt volt tegnap éjjel? – kérdezte Budai.
- Több hónapja, hogy utcára kerültem, felügyelő úr. Nincs hol laknom.
- Nem ezt kérdeztem.
- Nem hallottam semmit. Eléggé kiütöttem magam az éjszaka, felügyelő úr. Arra ébredtem most is, hogy a rendőr urak kiáltoznak.homokbanya.jpgA Balogh ikreket Gödön találták meg. A családi ház előtt csillogó Audi, a kertben trambulin és késdobáló tábla állt. Budai kiszúrt három horgászbotot is az egyik tölgyfa alatt.
- Az a férfi a benzinkúton? – kérdezte a Zoltán nevű iker és beletúrt bozontos szakállába. – Nem lehetett nem észrevenni.
- Elég sok emberrel találkoztunk a pályafutásunk alatt. – mondta a Péter nevű iker. Szemei megvillantak, ahogy megsimogatta a karjára varrt tetoválást. – Azonnal felismerjük, ha nem stimmel valami.
- Mint, mikor valaki a kések elé áll. – tette hozzá a fivére.
- A nyakláncát és az óráját is észrevették?
- Ó, hogyne. – a második iker ravaszul mosolyogni kezdett. – Akkorák voltak, hogy csak a vak nem láthatta azokat. A kutas fickó szeme is majdnem kiesett, mikor meglátta őket.
- Nem látták, mit csinált, miután fizetett? – kérdezte Budai lassan.
- Nézze, már többször ránk akartak kenni valamit, amit nem mi követtünk el. Ha van valamije ellenünk, gyanúsítson meg. Több kérdésre nem válaszolunk.
A labda kíméletlenül vágódott a teniszpálya sarkába, ahogy a nő megütötte a kétkezes fonákot.
- Gyilkos ösztönök, nemde? – a jóképű, fehér pólót viselő férfi komolyan nézett Budaira. A klub teraszáról remekül lehetett látni a mérkőzést. – Szilvihez jött? Megtalálták Pétert?
- Maga ki? – az alezredes türelmetlen volt. Nem szerette közölni a hozzátartozókkal a rossz híreket, de most még várakoznia is kellett.
- Ó, egy senki. – a férfi erőltetetten elvigyorodott. – Mióta Szilvi szakított velem, így is érzem magam. Ráköltöttem a vagyonomat, miközben megcsalt szinte minden barátommal. Mikor pedig elfogyott a pénzem, dobott is egy gazdagabb kedvéért. Én, hülye, meg kapartam még utána hónapokig.
- Hol töltötte a tegnap estét?
- Szilvi sírva hívott fel. Először azt hittem, hogy megint a kutyán vesztek össze, Péter bernáthegyijét ugyanis megmérgezte valaki múlt héten. De aztán mondta, hogy csak egy pillanatra hagyta magára Pétert, és eltűnt valami benzinkútról. Nem is tudom, hogy egy ilyen gyenge fizikumú pali hogyan szívódhat fel a mai világban.
Budai elgondolkozott azon, hogy egy pénz nélküli világban kevesebb gyilkosság történne-e, de aztán arra jutott, hogy a felvetés önmagában értelmetlen.
A gyilkos mindig gyilkos marad.