Vér az öltözőben

Egyperces krimi 36.

Budapest, 2013.

Halász Endrét az öltöző tusolójában találta meg a szertáros, mikor néhány órával a meccs után körbejárt, hogy összeszedje a levetett mezeket. A kapus a középső zuhanyzóban feküdt, hátulról szúrták le egy kötőtűvel.

- A tettes balkezes volt. – mondta Budainak az alacsony orvos és levette a kezeiről a fehér gumikesztyűt. – Látja a bemeneti nyílást és a kötőtűt? Ezt csak balkezes csinálhatta.
- Vagy mindkét kezét ugyanúgy tudja használni. – Budai orra nem volt a legjobb – a sok évtizednyi dohányzás mostanra teljesen eltompította -, de még így is érezte az öltözőt belengő izomlazítók csípős szagát.
- Vagy. – morogta a doki és a szemét meresztgetve lépett ki a klub folyosójára.
Hogy került ide kötőtű?
- A Garai Gabi édesanyjáé. Ő a csapat kabalája. – a szertáros idős férfi volt görbe háttal. – Itt szokott kötögetni a meccsek alatt. Van egy szekrény, ahol a fonalat meg a tűket tartja. Valamikor régen, mikor még a Gabi védett, ez bevált és a fiúk ragaszkodtak hozzá, hogy utána is így legyen.
- És használ?
- Ugyan már. – az öreg megvonta a vállát. – Azért jutottak fel a másodosztályba, mert a többi csapat elhullajtott egy csomó pontot az utolsó öt fordulóban tavaly.
- Mit gondol, ki ölte meg Halász Endrét?
- Bárki megtehette. A Halász ugyanolyan bolond volt, mint az összes kapus. Mindig megvárta, amíg mindenki elmegy már és csak aztán kezdett levetkőzni. Csak a jobb oldali tusolót és csak a saját tusfürdőjét használta, ezt mindenki tudta.
- Mindig a jobb oldali tusolóban zuhanyozott?
- Ne is mondja! – a szertáros elkomorodott. – Valami elromlott a vízvezetékben és nem lehetett használni a jobb oldalit. A Halász meg itt cirkuszolt nekem, hogy balszerencse fogja érni. Milyen igaza lett…
Garai Gábor a klub parkolójában cigarettázott egy kopott Opel mellett. Budai orra szinte önálló életre kelt, mikor megérezte a füstöt, de az alezredes igyekezett uralkodni magán.
- Nem sokan szerették a csapatból Endrét. Folyton a középpontban lenni és végül ott is halt meg szegény. - – mondta Garai és elhúzta a száját. - A fő problémát a zűrős ügyei jelentették.
- Milyen zűrös ügyek? Meséljen.
- Nem akarok vamzer lenni. Úgyis kideríti majd.
- Mi a helyzet az édesanyja kötőtűivel?
- Ugyan már, nyomozó úr. Gondolja, hogy a saját anyám cuccát használtam volna? Ennyire ne nézzen amatőrnek.
Budainak felberregett a mobiltelefonja. Az alezredes hosszú percekig hallgatott, aztán szó nélkül zsebre vágta a készüléket. Mi a fene?

locker_room_2_pic_pic.jpgA Teve utcai épület hatodik emeletén három külön kihallgatóban három focista ült megbilincselt kézzel.
- Hajnal Patriknál jelentős mennyiségű marihuána és kokain volt, mikor a kollégák megállították. Erdei Zoltán lakásán doppingszereket találtunk, Torma Sándor telefonján pedig a Szakszolgálat volt rajta, tagja a fogadási maffiának. – hadarta a zselés hajú főhadnagy Budainak a releváns információkat.
- Nem én öltem meg. – kezdte a szőke, hosszú hajú Hajnal. – Andy ugyan lógott egy kisebb összeggel, de csapattársak voltunk, az ember nem piszkít oda, ahol eszik.
- Miért tartozott magának Halász Endre?
- Maga szerint? Imádta a kokaint az a barom. Minden meccs előtt szívott egy kicsit, hogy fel legyen pörögve.
- Hova ment a mérkőzés után?
- Az elosztómhoz. - Hajnal hátradőlt a széken és rezignáltan elmosolyodott. – Hajlandó vagyok feldobni az egész hálózatot, ha elengednek.
- Gyűlöltem azt a kis buzit. – sziszegte Torma Sándor. – A mai meccsen is buktam vagy félmilliót miatta.
- Nem tudta beszervezni?
- Nem, pedig hónapok óta próbáltam. – a férfi még mindig dühös volt. Jobbjával az asztalra próbált csapni, de a bilincsek nem engedték végig a mozdulatot. – Pedig tolta a cuccot rendesen, amihez kellett volna a pénz. De mikor szóltam neki, akkor még ő volt felháborodva, érti? Egy drogos kéri ki magának, hogy fizetni akarnak neki!
- Tehát beismeri, hogy megölte? – Budai nem tudta palástolni ellenszenvét.
- Tudja, tavaly jól mentek a dolgok, de mikor feljutottunk a másodosztályba, leigazolták Halászt és elromlott minden. Na, majd most a Gabival megváltoznak a dolgok. Úgyis minden vágya volt, hogy visszakerüljön a kapuba. – Torma annyira ideges volt, hogy nem is figyelt az alezredesre. – Dehogy öltem meg. Hé, nem vagyok gyilkos.
Budai elgondolkozva nézte Erdei Zoltánt a kihallgató tükörfalán keresztül. A férfi nem volt hajlandó vallomást tenni ügyvéd nélkül. Majd, miután megérkezett a jogi képviselője, csak annyit kérdezett, hogy őrizetbe veszik-e. Az alezredes biztos volt benne, hogy Erdei tisztában van azzal, hogy a doppingszerekkel kapcsolatos bűncselekmények jogi szabályozása nagyon zavaros és azt is tudja, hogy mással nem tudják meggyanúsítani. Csak ki kellett várnia, hogy elengedjék.
Csak ki kellett várnia… Budai komótosan a szájába tolt egy cigarettát. Hát, nem voltál elég türelmes.