Az angol kapcsolat

Egyperces krimi 58

Budapest, 2012.

Budai szakértő ábrázattal forgatta a kezében Sebestyén László kórlapját. Úgy tett, mintha pontosan tudná, mit jelentenek az orvosi szakkifejezések, hümmögött egy kicsit, majd a kórházi ágyon fekvő, bekötött fejű férfira pillantott.
- Mikor épül fel?
- Már azzal is óriási szerencséje volt, hogy egyáltalán életben maradt. – mondta a fehér köpenyes orvos és széttárta a karjait. – Nem tudom megmondani. Ez éber kóma. Lehet, hogy holnap, de az is lehet, hogy tíz év múlva kel fel csak.

Sebestyén László huszonhét éves volt. Két nappal ezelőtt érkezett haza családjához Londonból, ahol egy kaszinóban dolgozott. Tegnap éjjel a sógora és az apja találtak rá vérbe fagyva a fürdőszobában. Támadója nem elég, hogy hátulról leütötte egy tompa tárggyal, még kést is szúrt a bordái közé. Csak a gyorsan kiérkező mentőknek köszönhette az életét.
Budait nem hagyta nyugodni valami és elővette a mentőorvos jelentését. A doki szerint a földön nyöszörgő férfi még pár másodpercig eszméleténél volt, mikor megkezdték a szívmasszást és többször egymás után azt suttogta, hogy „az angol…”, majd elájult.
A Sebestyén-villa a második kerület egyik eldugott utcájában bújt el. A hatalmas kert szinte elnyelte a fehérre meszelt, két emeletes épületet, melyben – legalábbis az alezredes szerint – legalább tíz hálószoba kapott helyett.
- Én azt mondom magának, - Galló Zoltán szemüveges, kopasz férfi volt. Ujjain vastag aranygyűrűk csillogtak. – hogy az az angol gyerek volt. Nem is értem, miért hozta magával Londonból. Anett szerint Laci tartozott neki és a pénzért jött vele, de szerintem más is van a dologban.
- Anett a maga felesége?
- Igen, de azt tudnia kell, hogy, Laci a legjobb barátom a gimi óta. Én találtam meg most is. Szeretném tudni, ha belekeveredett valamibe.
- Hogyan találta meg Sebestyén urat?
Galló összekulcsolta a kezeit maga előtt és elgondolkozott.
- Tulajdonképpen nem egyedül találtam meg. A vacsora után mindenki lepihent egy kicsit, utána pedig lejöttem Karesszal beszélgetni a teraszra. Nem sokkal később el kellett mennem a wc-re, de az apósom azt mondta, ő is jön, ezért együtt jöttünk be.
Az alezredes gyorsan összeillesztette a fejében a kirakós darabjait. A gyilkossági kísérlet idején az áldozaton kívül öten voltak a házban: a szülők, Sebestyén Károly és felesége Anna, lányuk, Anett, az ő férje, Galló Zoltán, valamint az Angliából hazatért László és a vele érkezett barátja, Matt.

city-evening-fence-london-big-ben-macro-photo-bus-lights-wallpaper.jpg
Sebestyén Anna alacsony, szőke hajú asszony volt. Szinte álmodozva köszöntötte Budait, akinek az az érzése támadt, mikor hellyel kínálták, hogy a nő nyugtatókon él.
- Az ember mindig a legjobbat akarja a gyerekének. – mondta lágy hangon. – Lacival azonban valami félrecsúszott. Ott volt az a kislány, akivel együtt járt társas táncra, de neki nem kellett. Inkább elment Angliába és most hazahozta ezt a vörös hajú fiút. Nehéz ez egy anyának.
- Mit gondol, ki akarta megölni? – Budai azon kapta magát, hogy a makulátlan falak lábainál heverő márványpadlóra akar hamuzni. Gyorsan elhessegette a gondolatot.
- Karesz nagyon ellenezte ezt az egész külföldi utat. Attól pedig nagyon méregbe gurult, hogy Laci még Anették esküvőjére sem jött haza. De nem gondolnám, hogy egy apa…
Sebestyén Anett a kert hátsó végében egy rózsabokor mellett álldogált. Egy metszőollóval az elvadult hajtásokat vagdosta.
- Ahogy a többiek, én sem kedvelem ezt az angolt. – sóhajtotta lassan. – De Lacit megértem. Ebben a házban nem lehetett normálisan felnőni. Apám egy zsarnok, anyám pedig folyton gyógyszerezi magát, néha annyira kikészül, hogy azt sem tudja, mit csinál. A minap arra keltem reggel, hogy megpróbál bejönni a hálónkba egy baltával kezében.
- Milyen volt a viszonya a bátyjával?
- A középiskola és az egyetem alatt még minden rendben volt. Sülve-főve együtt voltunk négyen. Zoli, a húga, Tünde és mi ketten, Lacival voltunk a tánccsoport krémje, ha érti, mire gondolok. Aztán az egyik nyitótánc alatt megtörtént a baj. Tündi megsúgta, hogy terhes, Laci pedig meg sem állt Londonig, még az esküvőre sem jött el.
- A férje szerint Matt Smith pénzért jött ide a testvérével.
- Zoli sajnos mindig a legrosszabbat feltételezi mindenről, de ebben egyet kell, hogy értsek vele. Egy kaszinó Angliában? Ugyan már! Ennél nevetségesebb történetet rég hallottam.
Sebestyén Károly legalább két méteres, szálkás férfi volt. Idős kora ellenére satuként szorította meg az alezredes kezét.
- Remélem, megtalálja a tettest, nyomozó. Akárki is legyen az, bűnhődnie kell. Megölte a fiamat.
- Hol volt, mielőtt rátaláltak a fiára?
- A teraszon beszélgettünk azzal a mihaszna vőmmel, mikor rájött a szükség. Gondoltam, bemegyek vele én is, erre ott fekszik a Laci a kövön. De miért kérdezi, hogy hol voltam előtte? – Károly arca vörös lett, ahogy a harag hirtelen felkúszott a nyakán. – Nincs több mondanivalóm, felügyelő.
Matt Smith vörös hajú, szeplős férfi volt. Ijedt arccal nyitotta ki a hotelszoba ajtaját.
- Aludni egész este. – mondta tört angolsággal. – Nem tudok semmi. Miért jöttem Magyarországra? Leslie akarta látni szülők, akar kérni valamit. de félt. Félt mitől? Fenyegetés. Öreg fenyegetés.
Tulajdonképpen bárki megtehette. A vacsora után mindenki egyedül volt egy kevés ideig. Budai elmosolyodott. Ó, nem. Azért, bárki nem.