Megoldások

Kedves Olvasók!

A megfejtések minden esetben 1-2 nappal a feladvány megjelenése után felkerülnek az oldalra. A bal egér gomb lenyomásának segítségével (szöveg kijelölése) az első 56 egyperces megoldása érhető el. Az 57. egypercestől kezdve (Az angol kapcsolat) a megoldások ITT találhatóak.

pistol.jpg

1. Ötezreseka gyilkos Katika, aki elhitette az üzletben, hogy nem bírja el egyesével a lekváros üvegeket, de a teli kosarat simán hazavitte egyedül, majd az üvegeket is kipakolta. 

2. Nyolcker másképp: az öreg szomszéd megzsarolta Vargát, hogy szétkürtöli viszonyát a szomszéd nővel. Varga először fizetett, majd megölte az öreget és visszavette a pénzt, amit az öreg az asztal indigókkal teli fiókjában tárolt. Ennek a nyomát látta Budai Vargáék komódjában. A szúrás erőssége és pontossága szintén tapasztalt 'pengeforgatóra' utalt.

3. ATM: a bankautomata először a kártyát adja ki, utána a pénzt, de ezt a Szász nem tudta. Ha olyan jó megfigyelő, hogy a szőke, nagydarab fickót észreveszi, ezt sem téveszthette volna el. Ez pedig azt jelenti, hogy az egész mesét csak kitalálta. Ha pedig az egész vallomása csak kitaláció, az kizárólag azért van, mert ő a tettes.

4. Öngyilkosság: a gyilkos a szomszéd nő, aki pénzszűkében volt (nem fizette a lakbért) és meghallotta Feketéék veszekedését a nyakláncról. Miután az apa távozott, átment és borozás közben egy óvatlan pillanatban az italba csempészte a gyógyszereket. A nyomozónak az elmosott pohár tűnt fel, valamint az, hogy az egyébként jelentéktelen külsejű nő élénkvörös rúzst és rágógumit használ, ezzel elfedvén az előző esti vörösbor nyomait.

5. Nikotin: A tettes a zöldséges, aki a görögdinnyébe fecskendezett nikotint, hogy megszabaduljon végre az áldozattól, akinek rengeteg pénzzel tartozott. A folyékony nikotin permetezésre használják, melyhez ő a foglalkozásánál fogva könnyedén hozzáfér, az injekciós tűt pedig a kórházból csenhette el.

6. A futás veszélyei: A gyilkos: Andrea, aki elcsalta Antalt a szokásos reggeli futás helyszínéről, majd biciklivel apja után ment és leszúrta. A testvérére akarta terelni a gyanút, hiszen így ő örökölhette volna apja vagyonát. A nyomozónak a barna kerekű kerékpár tűnt fel, melynek nyomai hasonlatosak a pályát megfestő kézikocsi nyomaihoz, valamint ez az eszköz, melynek használatával a gyilkosság kivitelezhető az alatt a nagyjából harminc másodperc alatt, amíg a hajléktalan a falnál vizelt.

7. Biliárd: A tettes festő. Mészáros, a gondnok Veronikát várta a kertben, mert szeretők. A festőnek viszont pénzre volt szüksége (nem volt már fűtés nála) és sértette az önérzetét Vadász önteltsége. Az ujjain látható kék por - a biliárdkréta nyoma árulta el. Megpróbálta ugyan álcázni a többi festékkel, de egy jó nyomozó minden részletre odafigyel.

8. A házmester pénze: A házmester saját magát ütötte le, hogy Suhajdát gyanúba keverje és lefizette Szedlacsek papát, hogy ugyanazt mondja. Azaz, hogy valaki leütötte hátulról bal kézzel. Azonban hátulról ballal nem lehetséges valakit jobb fültövön vágni, márpedig a házmester a jobb fülét fogta. Így a papa meséje hazugság, vagyis a házmester is hazudott. 

9. Halál az óvodában: A gyilkos természetesen Kissné, aki megfojtotta férje szeretőjét, Darvas Ágnest. A fején lévő kontyot nézte a kisfiú Dumbledore süvegének, illetve Meyerné azt mondta, hogy még egyetlen szülő sem volt ott, mikor felfedezte a holttestet, ellenben Kissné hallotta, hogy "hisztizik" a biztonsági őrnek. Azaz, neki ott kellett lennie.

10. Éjjeli vadászat: A gyilkos Szendrődi Kázmér, a fővadász. Mivel az erdőben éjjel csend van, Horváth Béla és Asztalos elmondta volna, ha hallotta volna a másikat Palotás után menni, különösen azért is, mert utálták egymást és ez jó alkalom lett volna bemártani a másikat. Ez azonban nem történt meg, tehát Szendrődi és Kiss Jenő marad. Szendrődi azt mondta, hogy jött azonnal, mikor megtudta a hírt, de Kiss Jenőnek nem működött a telefonja, ezért senkinek nem mondta még el, hogy felfedezte a holttested, de a fővadász már ott volt...

11. Rablás Pestszentlőrincen: Diményné unokahúga a bűntárs. A történet 2015 szeptemberében játszódik egy vasárnapi napon, amikor az unokahúg alibije (amit nem mellesleg telefonon igazol egy ismeretlen) egy hipermarketben történő bevásárlás volt. Vasárnap azonban nincsenek nyitva a hipermarketek 2015 szeptemberében Magyarországon.

12. Véres Aratás: A gyilkossághoz idő kellett, amire Török Ilonának nem volt ideje - a ruhákat mosta. Mikor kihallgatják, ott vannak a vizes ruhák. Csakúgy nem volt ideje Szőke Zsoltnak, aki még be is mutatja a felszántott földet. Marad Kistóni és Szabó Ottó. Kistóniról tudjuk, hogy ha szedi a gyógyszereit és nem iszik alkoholt, akkor nem kap rohamot. Nos, ő nem szedi a gyógyszereit, iszik alkoholt és mégsem kap rohamot!  Ez vezette nyomra a nyomozót. Kistóni orvosnak tanult, tudja, hogyan kell játszani az epilepsziást. Aznap délben úgy tesz, mintha elaludna, megvárja, amíg az ő gyógyszereitől Ottó elalszik, felveszi Ottó szalmakalapját (őt látja Ilona menni, de azért nem szól vissza, mert elárulná magát - ha Ottó lett volna a kalapban, lemegy Ilonához a légyottra), megöli az apját, majd visszafekszik és Ottóra próbálja terelni a gyanút, persze nem számol azzal, hogy az inge véres lesz. Az indíték: így áll bosszút azon a két férfin, akik miatt az anyja öngyilkos lett.

13. Gyilkosság Zuglóban: Mesterr kolléga majdnem tökéletes megoldást nyújtott: Tóth Zoltán féltékeny volt szeretője, Melinda gyermekkori barátjára, ezért megölte az újságírót és gyanúba keverte a színészt. A nyomozót pedig a kocsira vonatkozó elszólás vezette a jó irányba. Tóth ugyanis azt hitte, hogy az újságírónak egy vén Opel Astrája van - miközben az a nővére kölcsönkocsija volt. Ebből következően Tóthnak ott kellett lennie a gyilkosságnál és látnia kellett a kocsit. Rajta kívül csak a magánnyomozó látta, de ő tudta, hogy az nem a saját kocsija. A magánnyomozó egyébként maga a féltékeny férj! Még egyszer grat Mesterr-nek! 

14. A pszichológus naptára: Lajtai doktort a fia, Lajtai János ölte meg. Igazi indítéka is csak neki volt (Mesterr-nek igaza van, a szomszédok motivációja elhanyagolható), de a nyomozót a kutya vezette rá a megoldásra. Mivel a kutya mindenkit megugatott, a szomszédok hallották volna a gyilkost. Egyetlen személy volt, akit nem ugatott meg és némán ugrott a karjaiba, ez pedig Lajtai János volt, aki a naptári bejegyzésnek megfelelően megérkezett apjához és a végrendelet miatt megölte. A kutya nem ugatott - a szomszédok sem hallottak semmit. Patkós Olivér története egy másik egypercesben folytatódik!

15. Végzetes Wellness: Természetesen a gyilkos Gábriel István, aki miután megölte apját, megpróbálja vallomásával gyanúba keverni a testvéreit, azonban saját magát buktatja le. Apja mobiltelefonjának ugyanis nem volt térereje a széfben, így nem kaphatta meg az üzenetét és nem mehetett le a kertbe vele beszélgetni. István ugyan elküldte az sms-t, de az csak azután érkezett meg, miután kivették a széfből, azaz az apa halálát követően. Az indíték mi más, mint a végrendelet volt - István és Lajos, utóbbi elmondása alapján, nem bővelkedett a pénzben. Nagy gratula Mesterr-nek ismét, amiért előállt a tökéletes megoldással!

16. Kísértet a temetőben: A tettes Horváth Ferenc, aki a bosszút állt felesége szeretőjén, Hudák bírón és megölte. Még lőoktató korában szerzett pisztolyával (ezt látta vaskos kéznek a szomszédban lakó, idős asszony) egy beteges színjáték keretében (felesége fehér ruháját magára öltve, kísértetként) arra kényszerítette a bírót, hogy egykori szeretője sírja (H. T. Zita = Horváth Tímea Zita, a gyilkos felesége) fölé emelt hurokba tegye a fejét. A bosszúra azért most került sor, mert Aradszky Lajos nemrég szabadult és mivel Horváth tudott a sírkövesként dolgozó férfi egykori fenyegetéséről (lévén, feleségének köszönhetően Hudák mellett dolgozott), rá akarta terelni a gyanút. Ismételten gratulálok Mesterr-nek a tökéletes megoldásért!

17. Tíz emeletnyi halál: Ezúttal tényleg valami egészen más történt. A hajléktalan Emil bemászott a tetőről Elemér lakásába, megölte ikertestvérét (szúrt seb az ollóval a fejbe), a testét beöltöztette a saját rongyaiba és kilökte a tizedikről. Ezután megfürdött (fürdőköntös) és átvette testvére szerepét. Arra azonban már nem volt ideje, hogy a körmeit kitisztítsa és valljuk be, egy fodrász körmei sosem piszkosak. Budait ezen kívül nyomra vezette még, hogy ugyanúgy "biztos úr"-nak szólította, mint a csöves nő, akivel szoros kapcsolatban állt, valamint az is, ahogy elmesélte a találkozást az ikertestvérével ("ahogy rám nézett"). Emellett az is gyanús volt, hogy egy hajléktalan holttestnek egyenletesen vágott haja van, mintha fodrásznál járt volna...

18. Rejtély a benzinkúton: A tettes a körzeti megbízott, Szabó Tamás. Korábban is alkoholproblémái voltak és nem kockáztathatta, hogy a benzinkutas jelentse a főnökeinek, hogy továbbra is iszik szolgálatban (a fura szagú kávé vezette nyomra Steinhardtot, melybe szintén alkoholt töltöttek). Látta, hogy Gyovai a benzinkút körül járkál, ezért miután megölte Csordást, elvette a pénzt és majonézt kent a pénztárgépre, hogy a kövér férfire terelje a gyanút. Újlaki nem lehetett, mert időben nem ért volna át Bugyiról, Jónás pedig felfüggesztett büntetését töltötte, melyet nyilván nem akart kockára tenni. Szabó azért is lett gyanús, mert elmondása szerint 5 perc alatt odaért a helyszínre Ócsáról, miközben Újlaki szerint minimum 10 perc alatt lehet elérni a legközelebbi településre. Ismételten gratulálok Mesterr-nek a megoldásért! (Igyekszem a jövőben még rafináltabb lenni...:))

19. Haláltánc: A tettes Utasi Lívia, aki féltékeny volt férjére és a kacér tánctanárnőre. Az óra után visszament és addig lökdöste, amíg a baleset be nem következett. Tettét azonban nem tudta racionálisan feldolgozni és kényszeresként még a nő a haját is felkötötte. Garay Ádám nem lehetett, mert a törött kezével nem tudta volna feltűzni a hajat, Hideg Alajos a Parkinson-kór miatt szintén nem, maradt hát az Utasi házaspár. A feleséget a zavaros vallomása és a száradó harisnya árulta el, mely vizes lett az eső okozta beázástól, mikor kifelé tartott az alagsorból. Utasi László minderre rájött és a feleségét próbálta védeni. Gratula Mesterr-nek ismét a megoldásért. Remélem a következő (20. és 21. feladványok) már nehezebbek!

20. A huszadik korty: A tettes Veres felesége, aki egy félreértés miatt gyilkolta meg a férjét. Az étteremben az asztalfoglaláskor ugyanis meghallotta, amint megjegyzést tettek Veres Lászlóra és a pincérlányra. A feleség azt hitte, hogy a pincérnő a férjével feküdt le! Fia tankönyveihez hozzáfért, mivel Laci náluk lakott a padláson, begyűjtötte a sisakvirágot és a kesztyűbe téve a mérget, megmérgezte a férjét.

21. Huszonegy: A "Ki a felelős Sarkadi Tibor haláláért?" kérdés nem pontos, ugyanis azt kellett volna kérdezni, hogy "Ki a felelős Sarkadi Attila haláláért?". 15 évvel ezelőtt Sarkadi Attila és Adél apja kirabolta az ékszerüzletet, melyben az egyik alkalmazott az életét vesztette. Az öreget elkapták és lecsukták, ezért volt 15 évig "Angliában". (Ezt elárulja, hogy nem tudott eljönni a lánya esküvőjére, illetve a börtönben használt elszólás "jó minden".) Miután az öreg szabadult, felvette az elrejtett ékszereket, ebből volt pénze és csodálkozva látta, hogy a lánya férjhez ment Sarkadi Tiborhoz (papíron Attila testvére), aki azonos Attilával, csak felvette a személyazonosságát, hogy elmeneküljön a rendőrség elől. Tibor természetesen az ékszerek miatt vette feleségül Adélt, később a házasságuk megromlott. Mikor régi ismerősére utalt, akivel találkozott, az öregre gondolt, aki az újságcikkel akarta megzsarolni Tibort, hogy feldobja, ha nem válik el a lányától. A találkozó verekedésbe fulladt, mely Tibor (Attila) halálával végződött.

22. Vámpírnapló: A klasszikus krimi szabályait figyelembe véve, az elkövetés eszköze csak olyan tárgy lehet, amit az írás megemlít vagy utal rá. Így nem lehet például kapocskiszedő, mert arról nem volt egyetlen szó sem. Az egyetlen tárgy, ami szóba jöhet és ilyen sebeket csinálhat: a mobiltelefon töltője - pontosabban az a része, amit az aljzatba be kell dugni. A megoldás így a "Valami más." 

23. Gyilkosság a kollégiumban: Kiss Franciska zsarolta (erre utal Pozsár Judit, mikor azt mondja, hogy Franciska egy nagyobb összeget vár valakitől - külsős személy nem jöhet szóba, mert megszigorították a koleszba történő bejutást) Gyetván Évát azzal, hogy elmondja a dékánnak, hogy egy tanárral szexel. Ez a hallgatói jogviszony végét jelentette volna (indíték), ezért Éva virágot rajzolt jobb alkarjára (hogy tetoválásnak látszódjék) és megölte egy ollóval. A rajzot később a bal kezével törölte le (ezért voltak az ujjai festékesek), de az üres kartonpapír is arra utal, hogy elmondásával ellentétben nem festett semmit aznap délután. Pozsár Juditnak nem volt indítéka - a korábbi 10 ezer forintos lopást nyilván tisztázták. Novák Natália vonatkozásában teljesen irreleváns, hogy van-e vonat fél hatkor Szolnokról, mert ha az be is ér 7-re a Keletibe, azt nem tudjuk, hogy a Keletitől mennyi idő eljutni a kollégiumba - de a kolesz nyilván nem az állomás mellett van, mert akkor ez hangzott volna el. Ennek megfelelően Szolnokról a koleszba érni több, mint másfél óra, nem mellesleg Natália sem mondja, hogy fél hatkor indult - az egyik red herring ezúttal Steinhardt felől érkezett. Nagy Barbinak szintén nem volt indítéka, mert elszerette Franciska pasiját, nem pedig tőle szerettek el valakit. Natália egyébént Márk titkos szeretője, aki Pozsár elmondása szerint is a duci lányokat szereti. Teljesen irreleváns a nyomozás szempontjából, hogy Gyetván Éva haja vizes, Pozsár kézfeje le van horzsolva vagy hogy a 3. emeleten van-e 71 szoba (egyedi számozás) - ezek mind félrevezető jelek, amik logikailag nem kapcsolódnak semmihez, és ahogy a való életben is, csak nehezítik a megoldás megtalálását. 

24. Családi körBarkóczi János szerelmes volt bátyja menyasszonyába és imádta apját, akinek minden mozdulatát figyelte és leste állandóan (ezt az anyja el is mondja), ezért volt számára megdöbbentő, mikor meglátta, amint Hajnalka lefekszik Sándorral (János - "nem mindegy, hány Barkóczival fekszik le?", Sándor - "ez a lány nem volt a fiamhoz való", György - "Hajnit mindenki szerette", Sándorné - "túl közönséges volt"). Azonnal elmondta a dolgot Györgynek (akinek a bizalom nagyon fontos), aki felindulásában megölte a nőt 17 óra 20 körül. Mivel az alibije a séta volt, ahova nem vitt magával telefont és a házban nem volt másik tv, de a szomszéddal meg tudta vitatni a robbantást (a megvitatni mindenképpen azt jelenti, hogy mindkettőjük számára ismert tényt beszéltek meg), azt jelentette, hogy már tudott róla és kizárásos alapon csak a tv-ben láthatta Hajnalkánál, ergo nem volt sétálni 5 órától. Az általa történt elkövetést támasztja alá az is, mikor János azt mondta, hogy arra gondolt, "meghalt a lotyó", mikor György lejött bőgve az emeletről. Jelen esetben a bokszsérülésnek és a törött gyűrűnek semmi köze az eseményekhez, ahogy a robbantásnak is csak az időpontok szempontjából fontos a szerepe. Az pedig, hogy a család el tudta halasztani a kihallgatást és nyilván tudott György bűncselekményéről nem segített nekik a megfelelő vallomások megtételében, mert Budai így is megoldotta az ügyet...

25. Sötét strandolás: A megoldás ezúttal nagyon egyszerű. A gyilkosnak nagyon jól kellett ismernie a strandot, hogy tudomással bírjon arról, hogy a tégla kimozdítható és mögé el lehet rejteni a fegyvert. Egyetlen egy ilyen személy van: a fiú (Tomi), akinek úszómester volt az apja. Mivel Peti elszerette tőle Timit, ezért megölte őt és elrejtette a bicskát, de balszerencséjére nekitámaszkodott a falnak és ott maradt a véres kézlenyomata, ezért a túlbuzgó strandolók megtalálhatták a gyilkos fegyvert. Innentől kezdve pedig könnyű dolga volt Steinhardtnak, hisz tudta, hogy csak az rejthet el valamit a strandon, aki ismeri a rejtekhelyeket, ráadásul a saját fülével hallotta, hogy Tomi ezzel dicsekszik. A történetben ezúttal nincs jelentősége annak, hogy a kövér fiú megtörli a jobb kezét (hiszen nem is hagy vérnyomot a nadrágján) vagy, hogy zsebre dugja azt. Sőt, annak sem, hogy esetleg kést tarthat magánál a nadrágjában, hisz erre végül nem kapunk választ, illetve (ha szigorúak vagyunk) a gyilkosságot sem késsel, hanem bicskával követték el.

26. Meráni méreg: Dr. Szikora Emesét a gyerekei és a menye akarták megölni, mert elegük lett zsarnoki természetéből. Arzén-trioxidot szereztek be és lassanként akarták megmérgezni az asszonyt. A bejárónő rájött a tervükre, mikor meglátta a mérget Orsolya táskájában és elhelyezte a "Reginam occidere" feliratot főnöke táskájában, hogy figyelmeztesse a veszélyre. A mérgezés megtörténtekor azonban sem ő, sem a kertész nem volt a házban, hisz hazamentek aznap korábban. Bár a vallomásaik eltérőek, az is biztos, hogy Alex, Zsófi és Orsolya sem volt a helyszínen akkor. Szikora Emese unokája áldozata lett, aki játékból (ahogy a c-vitamint is előtalálta és egy csokipapírba rejtette a kihallgatások alkalmával) elvette nagynénje táskájából a mérget és beleöntötte nagyanyja poharába. A három konspirátor vallomása azért eltérő az alibik tekintetében, mert - bár volt egy napjuk rá, hogy megbeszéljék - mindegyikük csak azt tudja, hogy nem ő volt a tettes, de azt nem, hogy a másik kettő közül melyik lehetett és így próbálnak alibit biztosítani egymásnak. Az "elkövető" kilétének megállapítása szempontjából nem fontos, mit mondanak, hol voltak - csak az lényeges, hogy nem voltak ott, mikor a mérgezés megtörtént.

27. Földút a halálba: Valójában két különböző gyilkosságról van szó. Vozár Mihály titkos találkát beszélt meg  a kidőlt, korhadt fánál a szeretőjével, a szomszédban lakó Anettal. A felesége rájött erre, szerzett egy fekete parókát, hogy bizonyosságot szerezzen és féltékenységből leszúrta a férfit. Anett, aki a találkára tartott és az ablakból egyébként is odalátott, megpróbálta megakadályozni a gyilkosságot, de későn avatkozott be és a kővel már akkor ütötte le és ennek következtében ölte meg a nőt, mire az végzett a férjével. Mesterr gyakorlatilag 95%-os megoldást adott. Gratulálok!

28. Éjjeli menedék: Németh Zsanettet Patkós Sándor ölte meg, miután rájött, hogy a nő kedvezőtlen jelentést fog a cégéről és Bauer Konrád nem fogja felvásárolni a Horseshoe Limitedet (Horseshoe = Patkó) és ezáltal a tőkeinjekció hiánya folytán becsődöl majd. A nyomozót a cég neve és az az elszólás vezette nyomra, mikor Patkós Sándor arra utalt, hogy a Marczibányi téren 500 Ft egy adag étel és a nő nem tudott volna két adagot kifizetni. Ez csak azt jelentheti, hogy tudta, mennyi pénz volt Németh Zsanettnál, ergo ő vette el a tárcáját, hogy rablásnak álcázza a gyilkosságot. Patkós Olivér, aki a közelben csövezett, látta, hogy a bátyja leszúrja N. Zsanettet és a nő vére került a karjaira. A rendőrségen azonban nem volt hajlandó megszólalni, mert nem akarta  a testvérét feldobni.

29. A koporsó rejtélye: Deák Istvánt a temető gondnoka, Kornél ölte meg. Deák felismerte a nagybátyjánál látott egyik körözési fotóról a férfit, aki több, mint 4 éve rejtőzködött már a temetőben és zsarolni kezdte (ki volt tömve Pista). Kornél egy idő után megunta és megölte Istvánt, ehhez csak egy olyan temetés kellett, ahol a koporsó lezárva kerül a család elé (súlyos balesetben elhunytaknál a család kegyeleti okokból általában kéri is ezt). Ahogy mindenki, Kornél is tudta, hogy Pista a temetések előtt bejárja a parcellát, leütötte és beletette a koporsóba. Steinhardtnak az lett gyanús, hogy a férfi bár erős szemüveget visel és mások elmondása szerint ("minket is összekever távolról annyira vak") is rossz a szeme, a távoli angyalszobor melletti nő nyakában lévő szélfútta sálat simán észrevette. Ebből következően hazudott és a szemüveg nyilvánvalóan csak álcázásnak kellett. Mikor pedig Steinhardt megtudta, hogy Pista olyan fantomképeket nézegetett, melyek többsége 5 éves elévülési idővel rendelkezett és Kornél is majdnem 5 éve dolgozott gondnokként, összeállt a kép. A történet szempontjából nem bír jelentőséggel a cingár sírásó festett haja (sehol nem kapcsolódik Pistához és nem is tudunk a hajánál többet róla), a megoldás szempontjából nem lényeges, hogy van-e vasárnapi temetés (egyébként van, általában felárért) vagy hogy a fantomképek fekete-fehérek és az sem, hogy mik a pontos elévülési szabályok, hisz a kapitány azt mondja, hogy azon fényképek többsége, amit Pista nézett, olyan embereket ábrázolt, akik ellen 5 év után visszavonják az elfogatóparancsot. Végül pedig: az Életvédelmi Osztályt ugyanúgy megbízhatják más jellegű ügyek nyomozásával is és Steinhardt azért kérdezte a főkapitányt, hogy tudnia kellene-e valamiről, mert korábban csak pletykákat lehetett hallani arról, hogy az eltűnt férfi a főkapitány rokona.

30. Harminc kisszék: A Takács testvéreket a hoteligazgató ölte meg, mivel valójában ő Takács Géza és Takács Kálmán kishúga. Az indíték nem más, mint a pénz - a két idősebb testvér halálával ő lesz apjuk vagyonának örököse (az ügyvédnő erre utal, mikor a jelenleg kifejezést használja Kálmán vonatkozásában). A két fivér boszorkánynak tartotta a húgukat (erre utal az öreg gimnáziumi tanár is), amire ő rá is erősített (a boszorkánykörök tetthelyen hagyása) és ezért féltek tőle. A 30 szék közül az utolsó kettőt Géza Kálmánnak és a húguknak tartotta fenn, de azok soha nem vettek részt az értekezleteken (a titkárnő nem lehet családtag, mert akkor ő ült volna az egyik széken a kettő közül). Az elkövetőt ezek után kizárásos alapon is azonosítani lehetne e, de megkönnyíti a helyzetet, hogy a szállodás nő az, aki fizikai jegyei alapján is hasonlított a fivérekre (ahogy Géza és Kálmán is nagyon hasonlított egymásra) és az erdő közelsége miatt is az ő számára volt legkönnyebb boszorkánykört építeni az ágakból. Gratulálok Mesterr-nek a jó megoldásért!

31. A becsület ára: Fekete Miklós holttestét egyenruhában találták meg az Apáca-réten. Paranoiás volt, nem engedett magához közel egy méternél közelebb senkit, kiváltképp a három korábbi "bajtársát". Ugyanez a helyzet Papp Endrével is. Ezért elképzelhetetlen, hogy a fenti személyek közül bárki közel tudott volna kerülni hozzá annyira, hogy mellbe szúrja. Egyetlen ember volt, akire még ő is hallgatott és ennek megfelelően csak egy személy lehetett, akinek hívására egyenruhában megjelent az Apáca-réten. Kovács Sándor ezredes nem bírta elviselni az árulót, aki a szakaszából feldobott másokat és megölte Fekete Miklóst (közelről mellbe szúrta egy tőrrel). Mesterr ismét jó megoldással állt elő, gratulálok!

32. A kártyás gyilkos: A történet gyilkosa anyagi haszonszerzés reményében öl, kilétére pedig a 3. gyilkosság körülményeiből lehet rájönni. A motiváció ez esetben is a pénz, mely az összes lehetséges szereplőt gyanússá teszi. Az elkövető kártyalapokat hagy a helyszínen (először ászokat, majd egy királyt - a figurák tulajdonképpen nem számítanak, hiszen a történet címe és a szavazás kérdése "kártyás gyilkosról" szól, ami egyértelműsíti, hogy egy személy követi el a gyilkosságokat), amivel megpróbálja összezavarni a rendőrséget. Pontosan úgy, ahogy a sorozatgyilkosokról szóló könyv hátoldalán látta, amit kikézbesített Fazekas Andrásnak. A gyilkos ugyanis a postásfiú. Budait pedig a következők vezetik nyomra: a néninek fel kellett olvasni a lakógyűlésen az iratokat (ez egy olyan állítás, amit többek igazolnak, tehát nincs értelme hazudni róla), ami azt valószínűsíti, hogy rossz volt a szeme. Azonban az ételfutár elmondásából tudjuk, hogy jól látott (ő miért hazudna? Ha ő a gyilkos, nem tudhatja, hogy ennek az állításnak milyen relevanciája van, ezáltal oka sincs, hogy hazudjon erről. Ha pedig nem ő a gyilkos, akkor azért nem hazudik erről.). A két állítás csak akkor állhat összhangban, ha a néninek jó volt a szeme, de nem tudott olvasni! Ha pedig nem tudott olvasni, akkor nem írhatta alá a nyugdíjszelvényt sem - azt csak a gyilkos tehette meg.

33. Börtönmese: Faragó öngyilkosságot követett el a börtönben a májkrém konzerv tetejével, ami az egyik leggyakoribb, ilyen célra használt az eszköz a rácsok mögött. Az öngyilkosságot azért követte el, mert Kerekes, a szintes őr éjjel bedobta neki a szellőzőn a volt bűntársai üzenetét "Vagy te, vagy a családod." Kovács Ervin nem egy okos ember, ezért nem tudta visszaadni pontosan a szöveget. Arra azonban volt esze, hogy amikor éjjel meglátta, hogy Kerekes bedobja a cetlit, úgy tegyen, mintha a konzervekkel szórakozna. Egy leeső konzerv hangja ugyanis majdnem olyan, mint a szellőzőé. Kovács azt remélte ettől, hogy megzsarolhatja Kerekest egy jobb zárka reményében. Hogy miért éjszaka adta be Kerekes (aki ismerte a volt bűntársakat és azok is őt) a cetlit? Napközben kizárt, hogy egy őr úgy adjon valamit egy fogvatartottnak, hogy mások ne vegyék észre.

34. A leszakadt kéz: Kiss Évát természetesen Lázár Károly ölte meg, aki dél-amerikai útjáról kábítószert csempészett az országba, melyet Emma Brumi nevű babájába rejtett. A bébiszitter véletlenül leszakította a baba karját és megtalálta azt, amit nem kellett volna. Felhívta a barátnőjét, aki fehér bort értett fehér por helyett, de a rendőrséget már nem tudta értesíteni, mert Lázár Károly hazaért és mivel meghallotta a telefonbeszélgetést, megölte a lányt. A gyilkosság szempontjából ezúttal nincs jelentősége Fehér Ádámnak, a jegyszedőnek vagy a lakótársnak. A jó megoldásért ezúton is gratulálok Disznó Úrnak és Mesterrnek!

35. A pók hálójában: Vad Kristófot Füves Laci ölte meg, mert a férfi elszerette a feleségét. Ezúttal nem futó kalandról volt szó, hanem Kristóf elmondása szerint is "valami sokkal komolyabb volt alakulóban." Steinhardtnak az lett gyanús, hogy a horgászok közül csak Kristófnak volt harcsázója, a halőr elmondása szerint kapása is volt - kifogott harcsái viszont csak Füvesnek voltak. Miután megölte Vadot, elvette a halait is. Baranyi Pista bácsinak nem fűződött érdeke Vad halálához, hiszen ő el akarta adni a tanyáját neki és egy halott egészen biztosan nem vette volna meg. Jancsika a legjobb barátjának tekintette Kristófot és Margittal együtt csak találgattak, hogy mennyi pénze lehetett ("állítólag mindig volt nála százezer forint"). Szedlacseknek pedig - bár a pénz mindig motiváció - nem volt semmilyen konkrét információja arról, hogy mennyi is volt Kristófnál.

36. Vér az öltözőben: Halász Endrét Garai Gábor ölte meg a kötőtűkkel. A tartalékkapus nem bírta elviselni, hogy az újonnan igazolt Halász lett az első számú kapus az új szezonban, ráadásul ezzel a bunda-maffia pénzétől is elesett. Budainak az lett gyanús, mikor Garai azt mondta, hogy Halász a középpontban szeretett lenni és ott is halt meg. Mivel csak a szertáros és Halász tudták, hogy melyik tusolót használta a kapus, Garai csak akkor lehetett ezzel tisztában, ha ő volt a gyilkos. Nem mellesleg a többiek nem lehettek. Hajnal képes lenne feldobni az egész hálózatot, hogy megmeneküljön a börtöntől - nem kockáztatna egy gyilkosságot. Torma jobbkezes volt, Erdeinek és a szertárosnak pedig nincsen motivációja. Ismételten gratulálok Mesterrnek a jó megoldáshoz!

37. Halálos hangjáték: Simon Adriennt Bonyhádi Zita fojtotta meg, így akart megszabadulni vetélytársától a szerelmi háromszögben és azt hitte, hogy az asszony halálával Simon Sándor végleg az ő (gazdag) párja lesz. Zita azt mondta Steinhardtnak, hogy este tízig volt Sándornál, majd mikor Steinhardt ennek megerősítését kérte a férfitól az csak erőtlenül bólintott, hiszen csak akkor jött rá, hogy Zita őt használja fel alibinek. Lajtainé magánnyomozója azonban még jobban alátámasztja, hogy a kérdéses időben nem voltak együtt, hiszen megfigyelése alapján Sándor fél tízkor ismeretlen helyre távozott. Ismeretlen helyre azaz nem a stúdióba. Zita bűnössége azonban nem ezzel válik véglegessé, hanem a macskaszőr által. Sándortól tudjuk, hogy érzékeny volt (a férfi az allergiáját értette ez alatt), a szeme pedig vörös, ráadásul szipogott is. Steinhardt valószínűsítette, hogy az áldozat ruháján maradt macskaszőr okozhatta az allergiás reakciót, amit a nő arra használt, hogy részvétet színleljen. 

38. Hamis dollár: Téglási Zsoltot Papp György ölte meg. Az öreg nyomdásznak anyagi gondjai voltak, szüksége volt a pénzre, ezért kapóra jött neki Téglási ötlete. A lopott ívekre hamis forintot nyomtatott, majd miután Zsolt "átverte" Zámbót a festékes dollárokkal, megölte és a hamis forintot adta vissza Zámbónak. Ezzel, valamint a Téglási szájába gyűrt, fekete tízezressel akarta Zámbóra terelni a gyanút, de nem sikerült, mivel Budai rájött, hogy a Zámbónak adott hamis tízezresek közül került egy Téglási szájába.

39. Majdnem negyven: Ezúttal egy bónusz nyomot is kapott az olvasó a "Sittaford-rejtély" említésével a megoldás kitalálásához. Molnár Istvánt ugyanis egykori katonatársa, Szabó Zoltán ölte meg. Molnár imádott rejtvényt fejteni és más nevében leveleket küldözgetni (ezt Kovács Tibortól tudjuk meg, aki szavajárásával ("tata") azt is elárulja, hogy ő írta Molnárnak a fenyegető levelet - nem tetszett neki, hogy Molnár levele nyomán kéretlen reklámanyagot kap) és a 40 milliós játék megfejtését Szabó nevében küldte be. A nyereményt a szerencsejátékos Szabó nem akarta visszaadni és mikor Molnár ezt szóvá tette, leütötte a botjával. Egykor izmos katona volt, nem okozott neki gondot a megfelelő helyre ütni a megfelelő időben. Budait a Sittaford-rejtély említése vezette nyomra - Szabó nem tudta, hogy A.C. írta, miközben állítólag ilyen típusú játékon nyerte a pénzt. Ifjabb Molnár és a baseball ütős nő vonatkozásában túl kevés információ áll rendelkezésre, hogy valamelyikük legyen a tettes. A történet szempontjából nem releváns, hogy hány milliót lehet nyerni reálisan egy ilyen játékban, vagy hogy hol van most a pénz - az összeg az indíték megtalálásában fontos.

40. Vándorcirkusz: Hadas Márkot a cirkusz igazgatónője ölte meg, mert ellopta a pénzt a széfjéből és le akart vele lépni. A nyomozók a kardnyelőtől megtudták, hogy Hadas Márk azzal hencegett, bárhova be tud jutni, ahova akar, az ikrektől pedig, hogy a széf kazettája festékpatronos (azaz feltöréskor festéket fecskendez a bankjegyekre). Ezekből, valamint abból, hogy a bohóc ujjai lila színűek voltak, egyértelmű, hogy Hadas Márk feltörte a széfet, a festékpatron felrobbant, a pénz beszínezte az ujjait, de nem jutott messzire, mert az igazgatónő (aki úgy őrizte a pénzt, mintha az élete múlna rajta) utolérte és megölte ezért. A körülmények elemzése is ezt mutatja: az ikrek és a kardnyelő együtt ittak - ők nem lehettek, míg az állatidomárnak nem volt indítéka megölni a bohócot. A medvék pedig az idomár elmondása szerint is jámbor állatok voltak.

41. Negyven felett: Mészáros Ottót a biztonsági őr ölte meg, azért mert elszerette Andi nevű feleségét. Az őr nem bírta ezt megbocsátani sem a feleségének (Andi tetoválás kétszer áthúzva), sem pedig Mészárosnak. Pontosan tudta, hogy mikor történt a gyilkosság, illetve említést tett egy fehér BMW-ről, ami követte Mészárost a telepre, majd nem sokkal később távozott. Budai Suhajda Ármintól megtudta, hogy aznap még nem ment el az első szállítmány, azaz a kapunál lévő mérleg még nem rögzített kimenő autót. Ez pedig csak azt jelenthette, hogy a BMW vagy nem távozott a telepről, vagy nem is jött be soha - a biztonsági őr hazudik. Budai akkor jött rá, mikor Geréb Iván a saját súlyáról (száz kiló) beszélt. Mellékszál: Ladányi és Mészáros Geréb autóját lopták (autók ellopására, azok kivitelére szakosodott banda).

42. Hárompontos: Farkas Sándort természetesen a Laci nevű diák ölte meg, mert meg akarta buktatni. A megoldáshoz vezető út a szertár kulcsán keresztül vezet, tekintettel arra, hogy a gyilkos bezárta Farkast. Kulcsa csak az igazgatónak és az áldozatnak volt, de az igazgatónak semmi érdeke nem fűződött a gyilkossághoz. Farkasné és a hőzöngő drukker szintén nem jöhet szóba, mert nincs információ arra vonatkozóan, hogy lett volna kulcsuk. (Természetesen Farkasné lemásolhatta a férje kulcsait és eltehette a kérdéses darabot, de erre vonatkozóan nincsenek (fél)információk, ezért ezzel nem kalkulálhatunk). Az egyetlen személy, aki az iskolásban is feltűnés nélkül mozoghatott és az egykori családi étterem kulcsait használva, ki tudta nyitni és bezárni a szertár ajtaját, az Laci volt.

43. Holló a hollónak: Takács Ivánt özvegy Gulyás Péterné ölte meg, mert börtönbe juttatta mindkét fiát. Ennél személyesebb és erősebb indíték nem kell egy anyának (erre utal az áldozat megrugdosása is). Az asszony tudta, hogy a szerelő a felesége munkájából kifolyólag ollót hord a táskájában, ezért rá akarta terelni a gyanút azzal, hogy azt választotta gyilkos fegyvernek. Hosszú ideig csak az alkalomra várt, ami akkor jött el, mikor Takács bezárta magát a rossz ajtó miatt a wc-be. Gulyás Péterné nem tudta, hogy ki van benn, de mikor a gondnoktól kapott mesterkulccsal elkezdte a takarítást és kinyitotta a beszorult ajtót, szemtől szemben állt Takáccsal. Egyszerűen megvárta, amíg a férfi elhalad mellette és hátba szúrta az ollóval. A földre eső testet megrugdosta és behúzta a wc-be (nem releváns, hogy mekkora volt a mellékhelyiség területe, ugyanakkor vélhetően egy takarítónő pár lépésnyire el tud húzni egy testet), utána pedig úgy tett, mintha ő találta volna meg az áldozatot. A kapitány, a lánya és a szerelő vonatkozásában nem tudunk meg semmit a történetből arról, hogy egyáltalán tudták azt, hogy Takács beszorult a wc-be (Kertész Norbert is csak annyit mondott, hogy hallotta, amint bevágja maga mögött az ajtót), arról meg pláne semmit, hogy honnan szerezték meg az ajtó kulcsát vagy más módon kinyitották azt (vagy egyáltalán ki tudták volna nyitni). Ezért - bár Mónikának lehetett közülük a legerősebb indítéka - a klasszikus krimi szabályai szerint ők nem jöhetnek számításba, mint elkövetők. Csakúgy, mint Kertész, akinek még indítéka sem volt. A nyomozás a gyilkosság másnapjának reggelén folyik, ezért volt szó tegnap délutánról és esti váltásról, illetve mivel a nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le, nekik kell szólni (a megyére), nem pedig a szentendrei kapitánynak, aki maga is tanúként került először kihallgatásra, ezáltal eljárás alá vont személynek számított.

44. Háztartási baleset: Kovács Angélát természetesen a férje ölte, mert rájött, hogy megcsalja az alattuk lakó szomszéd színésszel. A gyilkosság reggelén úgy tett, a férj szokás szerint hétkor elment dolgozni, a felesége először lement és befestette a körmét pirosra a kozmetikussal (aki tudott a nő és a színész viszonyáról), majd a színésszel töltött légyott után visszament a lakásába (ez magyarázza, hogy az ő kulcscsomója is ott volt az előszobában), ahol a visszatért férje várta és egy ütéssel megölte. A férj a holttestet a lépcsőházban helyezte el és elment dolgozni. Budainak az lett gyanús, hogy ha Kovács Lajos - a története szerint - elment dolgozni, akkor nem tudhatta, hogy a nő körme piros (hiszen nem a holttestet már elszállították) és nem mondta volna, hogy a sál jól fog menni a körme színéhez.

45. 1945: A Rózsa-házaspárt Rózsa Péter ölte meg. Miközben Radovics Milán segített neki Roxival (amikor a kutya megharapta a szerb férfi kezét), elmesélte neki, hogy a testvérét és annak családját keresi. Péter tudott a házuk falán lévő cirill betűs feliratról (ami szerb felirat volt (a szerb abc is cirill betűket használ), nem pedig orosz, ahogy az idős Rózsa állította) és összerakta magában a történetet: az erőszakos, zsugori Rózsa-házaspár 1945-ben eltette láb alól Péter igazi szüleit (Radovics Milán testvérét és annak feleségét), beköltöztek a házukba, a kisfiút pedig sajátjukként nevelték fel. Péter állatorvosként hozzáfért altatóhoz, amivel elkábította a mostohaszüleit (az elkábításra utal a helyszínelő orvos is) és a kutyát is, aki éjszaka még őt sem tűrte meg (erre utal a "kimerült a szervezete" mondat is, mellyel Péter a kutya állapotára utal, miközben a "szülei" egyáltalán nem érdeklik (mikor azt mondja, hogy "apám és anyám halottak", az igazi szüleire gondol). A gyilkosság idejére alibit szerzett a szomszéd utcában a beteg lónál, ahonnan az éjszaka leple alatt kisurrant. Rózsa Júliának és a férjének nincs köze a bűncselekményhez. Annak eldöntése, hogy Radovics vagy Péter követte el a gyilkosságot, abból következik, hogy Radovics nem tudhatta, hogy Péter a testvére gyermeke, ezért a történet elmesélésekor vagy utána, Péternek (miután rájön, hogy az ő családjáról van szó) ezt meg kellett volna mondania neki, hogy (esetleg) együtt kövessék el a gyilkosságot (továbbá ekkor Radovicsnak azért még kérdezősködnie kellett volna tovább, hiszen egy vadidegen férfi bemondására vélhetően nem akar nekiállni gyilkolni). Ha így lett volna és együtt viszik véghez a tettet, akkor Péter nem azt mondta volna, hogy a rendőrség feladata, hogy elfogja az "elkövetőt", illetve ebben az esetben illogikus, hogy Radovics másnap még mindig a falu éttermében folytatja a keresést.

46. Csőtörés: Kővári Attilát a felesége ölte meg. Az üvegajtó teraszra hullott darabjai azt jelentik, hogy bentről törték ki azt, azaz a tettesnek volt kulcsa a bejutáshoz és csak betörésnek akarta álcázni a tettét. A feleség ezen kívül tudott arról is, hogy annak ellenére, hogy reggel elutazott, az utcában délután csőtörés miatt útlezárásra került sor. A motiváció természetesen a pénz, melyet Kővári fia örököl! A wellness hotelben a pincér látta a feleséget este 11-kor az erkélyen cigarettázni. A sápadt bőrű, fekete hajú nő azonban nem a feleség volt, hanem titkos szeretője, az áldozat fia, aki Hófehérkének öltözött a farsangi bulin és nem véletlenül csak "másnaposan" került elő reggelre. A munkásoknak nincs közük a gyilkossághoz, és a szomszéd nő szerelmes volt Kőváriba (erre utal az elharapott "miközben" mondat és az ő szavai világíthatják meg a feleség és mostohafia kapcsolatát is (ribanc, nem tisztelt senkit és semmit, hálátlan fiacskája). 

47. Egy tehetségkutató margójára: Halász Brigittát a szőke hajú versenyző ölte meg, aki Szilvásitól, a negyedik zsűritagtól (mint szeretőjétől) megtudta, hogy Brigitta fogja nyerni a versenyt (ő lesz a második) és a tíz milliós fődíjért megfojtotta a backtstage egy félreeső sarkában, amikor a főrendező felesége éppen nem rájuk figyelt. A nő bepúderezett nyaka nyomott hagyott az ujjain, ami aztán azon a poháron is meglátszódott, amiből ivott az öltözőben. 

48. A mérnök halála: Hajdú Györgyöt a szomszéd ölte meg, aki hívta a rendőrséget. Az indíték a mérnök által kidolgozott, vagyonokat érő védelmi rendszer megszerzése volt. Erről, valamint a férfi elrejtett pisztolyáról a szomszéd a kerti partin szerzett tudomást. Miután belopózott a házba és fejbe lőtte Hajdút, lementette a file-okat, majd azonnal hívta a rendőrséget, hiszen arról nem volt tudomása, hogy a szobák hangszigeteltek (ezért nem ébredt fel a feleség a dörrenésre). Így, hogy saját magáról elterelje a gyanút (illetve azért is, mert a lövést be nem jelentő szomszéd mindenképpen gyanús, HA a lövést mindenki hallja), értesítette a kerületi kapitányságot. Azzal lett gyanús, hogy a vallomásában hivatkozott a reggeli, beszélgető rádióműsorra (mivel a szórakozott Hajdú azt hallgatta), azonban szombat lévén, 2015-ben, a Budapesten fogható rádiókon nincs ilyen jellegű műsor a hétvége miatt. A feleség (nem tudni többet róla, minthogy jól élnek a férjével), az após (semmit nem tudunk róla), a bejárónő (két hete volt utoljára, azóta nem tudni róla semmit), az asszisztens (csak a Hajdúék házában hagyott mobiljáról szerzünk tudomást) nem jöhet szóba, míg a szomszéd egyértelműen ellentmondásba keveredik a fentiek miatt, ráadásul maga Budai is kimondja: "Indítéka mindnek volt, hisz a kütyü nagy értéket képviselt."

49. Sötét kapualj: A gyilkos természetesen Hidasi felesége, aki osztozott férje szerencsejáték függőségében (Tajti Árpád el is mondja ezt) és tudta, hogy milyen számokkal játszanak a lottón. Ezért megvárta a férjét a kapualjban (aki a kocsmában látta a sorsolást és csapot-papot otthagyva indult haza, mikor látta, hogy kihúzzák a számaikat) és megölte, hogy övé legyen egyedül a nyeremény. Buzgóságában még utazási magazinokat is vásárolt...

 

50. Jót s jól!: A gyilkos Hosszú Zsolt, akinek Frankó Mihály már korábban is ellopta egy regényét (ez lett sikeres az ő neve alatt), ezért Hosszú bosszút akart állni. A Krimiírók Egyesületének vacsorája megfelelő alkalom volt számára a gyilkosságra, de közben kiejtette a saját csomagmegőrzőjének a kulcsát, melyben a legújabb regényét tartotta. A kézirat természetesen azért volt megszáradt, mert a kutyája szájában volt korábban (ahogy ezt az újságpapírral is csinálta). Mivel elvesztette a kulcsot, újból meg kell írja a regényt, ezért is mondja, hogy "egy egész könyvet kell megírnom".

51. Fenyővásár: Váraljai Márkot Gedó Alajos ölte meg. Az indíték természetesen a pénz és a "piac" megszerzése. Horváth Zsófia elmondásából kiderült, hogy a fenyőfaárusítás nagy üzlet és jól jövedelmez, ezért Gedó Alajosnak nem jött jól a területére pár éve betolakodó Váraljai tevékenysége, ezért megölte. Steinhardtnak az lett gyanús, hogy a segéd elmondása alapján világossá vált, hogy Váraljai nem enged senkit a legszebb fáihoz közel, a gyilkos azonban mindenképpen ott járt, hiszen azok alá helyezte el a holttestet. A legszebb, legjobb fák azonban tele voltak kártevővel (ez kiderül a reklamáló biológus hozzáállásából, illetve Zsófia elmondásából "letargiába esett, hogy bogár mászik a fán) és ezt csak a gyilkos tudhatta. Gedó Alajos pedig éppen a Váraljai fáin lévő élősködőket ecsetelte a nyomozónak - csak ő lehet a tettes.

52. Télutó: Bár H. Kovácsnét a férje lőtte mellbe a vadászfegyverével, Nóri addigra már halott volt. Lovas Ágnes mérgezte meg a kötőtűjére kent méreggel, amit még Dél-Amerikából hozott magával (a férje gyógyszergyárnak dolgozik, így ő is pontosan tudta, hogy az Orinoco vidékén milyen mérgeket használnak az őslakosok). A gyilkosság indítéka pedig az volt, hogy rájött, férje megcsalja H.Kovács nejével. (Maga Lovas László is a szokottnál megrendültebb volt, mikor megtudta, hogy meghalt a szeretője.) Lovas Ágnes azonban agyafúrt nő volt (aki természetesen úgy akarta megölni a férje szeretőjét, hogy megússza a gyilkosságot), ezért összebarátkozott Ballánéval, megbetegítette egy gyengébb méreggel a kézimunkaszakkörön és beállította a telefonját, hogy küldjön egy sms-t H. Kovácsnak a vacsora idején a megcsalásról. Tudta, hogy a férfi hogyan fog reagálni, azonban biztosra kellett, hogy menjen, ezért kézimunkázás közben megmérgezte a nőt és a férje már a halott feleségét lőtte le. Fentiek után a rendőrség a férjet azonnal őrizetbe vette.

53. Gyilkosság Karácsonykor: Szántó Angélát a nagymama mérgezte meg tévedésből. Az ultrakonzervatív értékeket valló idős asszony nem kedvelte az unokája férjét (ezt az érzést tovább erősítette, hogy Angéla nem volt hajlandó felvenni a nevét) és miután megtudta, hogy Angélának nem lehet gyereke tőle, úgy döntött, hogy megöli (a szégyenteljes válás szóba sem jöhetett). A gyümölcsösben szedett barack magjából mérget készített és beletette az egyik töltött káposztába. Csak ő tudta, melyikben van és ő is szedett a család tagjainak, azonban, mikor mindenki kiment a megemlékezésre, a visszatérő, mohó Kiss János kicserélte a feleségével a tányérját, hogy neki jusson a nagyobb adag, így Angéla ette meg a halálos adagot. A nagymama nem véletlenül lett rosszul, miután rájött, hogy a saját unokája halt meg az ő mérge miatt.

54. Fenyőfák a kertben: Salamon Róbertet Tóth Pál ölte meg. Salamon nem bírta elviselni, ha éjszaka zaj van, ezért megölte az öreg szeretett kutyáját (a mécsesekkel díszített földhalom a kertben és a kutya képe a falon). Tóth bosszúból egyik reggel megvárta, amíg Salamon lemegy a konyhába kávét inni (az öreg saját elmondása szerint is a nappal kelt, ennek ellenére nem látta gyilkost...), átment és mivel korábban jó viszonyban voltak, Salamon beengedte. Ezután egy óvatlan pillanatban egy konyhakéssel leszúrta. A történet szempontjából nem releváns, hogy Salamon verte az alkoholista feleségét és viszonya volt Víghnével és az sem, hogy Varjasnének volt egy adó-vevője, amivel a rendőrséget hallgatta (ezért tudta Steinhardt rendfokozatát)

55. Holttest a Nyugati téren: Illés Irén dr. Kopasz Alex szeretőjeként észrevette az ügyvédi irodában töltött légyottok alkalmával a széthagyott iratokról megtudta, hogy Labancz Attila ellen eljárás van folyamatban (amiről az ügyfélköre még nem tud), ezért megzsarolta (innen a bútorok a panellakásban). A pénzembernek egy idő után elege lett ebből és rávette a bajok forrásának okozóját, régi barátját, dr. Kopasz Alexet, hogy tegye el láb alól a nőt. Az ügyvéd azonban nem saját kezűleg végezte el a piszkos munkát (a bűncselekmény idejére még alibit is szerzett magának a szemeszteren), rábízta azt Emilre, aki régi BKV-s lévén, tudta, hogy a Nyugati téren hova nem látnak el a kamerák és megölte Illés Irént. A gyilkosságért kapott pénzt hozta éppen dr. Kopasznak Labancz Attilától ("futárposta a Vásárcsarnokból"), a pénzember IX. kerületi irodájából (mely a Fővám téri Vásárcsarnok mögött volt található.

55. Tiszta Afrika: Fekete Júliát természetesen volt szerelme, Molnár Zsolt ölte meg. A lány a gyilkosság előtt egy nappal szakított a fiúval (ezért mondta Pados Bori, hogy Zsolti huszonnégy órája szingli), sőt, már a házukba sem engedte be, mert Berényi Alberttal kezdett randizni (erre mondta Albert apja, hogy "valami szerelmi ügye" van a fiának) - ezt pedig Molnár Zsolt nem bírta elviselni és úgy döntött, megöli Júliát. A gyilkos fegyver Berényiék házából származik, ahol a fiú Júlia új szerelme volt, Kálmán egész délelőtt almát szedett (Pados Bori szerint is), ezért nem tudta volna véghez vinni a gyilkosságot, Molnár Zsolt viszont a gitártokban kicsempészhette az afrikai kardot. 

56. Farkasok között: Kiss Rudolfot természetesen Magas István szúrta le. Bosszút akart állni azért, mert Kiss elcsábította a feleségét és egománként azt sem szívlelte, hogy Kiss sokkal több mindent tud a farkasokról, mint ő. Megszervezte a túrát és megszavaztatta a bátorságpróbát, majd leszúrta a férfit, mikor mindenki egyedül volt. Kiss utolsó erejével - mint fanatikus farkasfalka rajongó - még megpróbálta elmondani a világnak, hogy ki ölte meg. Az "Al" a falka vezetőjére, az alfára utalt, nem pedig Albertre vagy Almási Dórára, aki kleptománként nemcsak az egyesület pénztárát fosztogatta, de a helyszínre először érve, elemelte a gyilkos fegyvert is a holttest mellől.